Grillowane warzywa to smaczna potrawa, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak zastosować kilka prostych trików, dzięki którym będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Co oprócz mięsa i wędlin na grilla? Steki z kapusty
Składniki:
- biała kapusta - główka;
- oliwa z oliwek - 4 łyżki;
- sos sojowy - 3 łyżki;
- mielona słodka papryka -2 łyżeczki;
- syrop klonowy - łyżka;
- sól himalajska - pół łyżeczki;
- świeży koperek - pęczek;
Sos:
- wegańska śmietana - 200 g;
- jogurt roślinny naturalny - 200 g;
- zielony ogórek - pół szt.;
- czerwona cebula - pół szt.;
- oliwa z oliwek - 2 łyżki;
- sól - pół łyżeczki;
- świeży szczypiorek - 2 łyżki;
- czosnek - ząbek;
- mielony pieprz czarny - pół łyżeczki;
- szczypiorek - do dekoracji.
Przygotowanie:
- Główkę kapusty przekrój na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra drugą. Obie połówki pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprósz solą.
- Przygotuj marynatę: oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę wymieszaj w miseczce. Całością wysmaruj z obu stron steki z kapusty.
- Steki z kapusty wyłóż na ruszt rozgrzanego grilla i grilluj pośrednio na ogniu ok. 10 minut z każdej strony. Pod koniec przenieś bezpośrednio nad źródło ciepła.
Co oprócz mięsa i wędlin na grilla? Grillowane bataty
Składniki:
- bataty - 2 szt.;
- oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- sól - ½ łyżeczki.
Sos chimichurii:
- świeża natka pietruszki - pęczek;
- papryczka chili;
- cebula szalotka;
- sok wyciśnięty z cytryny - łyżka;
- oliwa z oliwek - ¼ szklanki.
do podania: cytryna
Przygotowanie:
- Bataty umyj, osusz, a następnie pokrój wzdłuż w podłużne plastry o grubości ok. 2-3 mm. Każdy plaster posmaruj z obu stron oliwą i oprósz solą.
- Plastry batatów grilluj na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.
- Przygotuj sos: natkę pietruszki i papryczkę chili drobno posiekaj, a szalotkę pokrój w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Grillowane plastry batatów wyłóż na talerz i polej ziołowym sosem. Podawaj na ciepło z cytryną pokrojoną na cząstki.
Co oprócz mięsa i wędlin na grilla? Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Składniki:
- 12 ziemniaków (mniej więcej po 25 g);
- sól;
- 2 czerwone cebule;
- 1 mała zielona papryka;
- 125 g pomidorów koktajlowych;
- 4 dojrzałe morele (mniej więcej po 80 g);
- świeża bazylia;
- ząbek czosnku;
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek;
- pieprz;
- aluminiowa tacka do grillowania;
- drewniane patyczki do szaszłyków.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w łupinkach w osolonej wodzie około 15 minut, aż będą miękkie. Odcedź i ostudź.
Cebulę pokrój w piórka. Paprykę oczyść, pozbaw nasion i pokrój na duże kawałki. Pomidory umyj. Morele pokrój na pół i wyjmij pestkę. Tak przygotowane składniki ponakłuwaj na przemian z ziemniakami na patyczki do szaszłyków.
Liście bazylii poobrywaj i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki wymieszaj z olejem, dopraw solą i pieprzem. Szaszłyki posmaruj z wszystkich stron marynatą, a następnie grilluj na aluminiowej tacce na gorącym grillu przez 10 minut, wiele razy przy tym obracając i smarując pozostałą oliwą z bazylią.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.