Warzywa z grilla. Sprawdzone pomysły na grillowanie bez mięsa. Co podać, żeby było szybko i smacznie?

Maj to dobry moment na uzupełnienie swojego talerza o sezonowe warzywa. Świetnym pomysłem będzie wrzucenie ich na ruszt. Odpowiednio przygotowane z pewnością zasmakują nawet największym fanom mięsa.

Grillowane warzywa to smaczna potrawa, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak zastosować kilka prostych trików, dzięki którym będą jeszcze bardziej aromatyczne. 

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Co oprócz mięsa i wędlin na grilla? Steki z kapusty

Składniki:

  • biała kapusta - główka;
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki;
  • sos sojowy - 3 łyżki;
  • mielona słodka papryka -2 łyżeczki;
  • syrop klonowy - łyżka;
  • sól himalajska - pół łyżeczki;
  • świeży koperek - pęczek;

Sos:

  • wegańska śmietana - 200 g;
  • jogurt roślinny naturalny - 200 g;
  • zielony ogórek - pół szt.;
  • czerwona cebula - pół szt.;
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • sól - pół łyżeczki;
  • świeży szczypiorek - 2 łyżki;
  • czosnek - ząbek;
  • mielony pieprz czarny - pół łyżeczki;
  • szczypiorek - do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Główkę kapusty przekrój na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra drugą. Obie połówki pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprósz solą.
  2. Przygotuj marynatę: oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę wymieszaj w miseczce. Całością wysmaruj z obu stron steki z kapusty.
  3. Steki z kapusty wyłóż na ruszt rozgrzanego grilla i grilluj pośrednio na ogniu ok. 10 minut z każdej strony. Pod koniec przenieś bezpośrednio nad źródło ciepła.

Co oprócz mięsa i wędlin na grilla? Grillowane bataty

Składniki:

  • bataty - 2 szt.;
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki;
  • sól - ½ łyżeczki.

Sos  chimichurii:

  • świeża natka pietruszki - pęczek;
  • papryczka chili;
  • cebula szalotka;
  • sok wyciśnięty z cytryny - łyżka;
  • oliwa z oliwek - ¼ szklanki.

do podania: cytryna

Przygotowanie:

  1. Bataty umyj, osusz, a następnie pokrój wzdłuż w podłużne plastry o grubości ok. 2-3 mm. Każdy plaster posmaruj z obu stron oliwą i oprósz solą.
  2. Plastry batatów grilluj na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.
  3. Przygotuj sos: natkę pietruszki i papryczkę chili drobno posiekaj, a szalotkę pokrój w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Grillowane plastry batatów wyłóż na talerz i polej ziołowym sosem. Podawaj na ciepło z cytryną pokrojoną na cząstki.

Co oprócz mięsa i wędlin na grilla? Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami

Składniki:

  • 12 ziemniaków (mniej więcej po 25 g);
  • sól;
  • 2 czerwone cebule;
  • 1 mała zielona papryka;
  • 125 g pomidorów koktajlowych;
  • 4 dojrzałe morele (mniej więcej po 80 g);
  • świeża bazylia;
  • ząbek czosnku;
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek;
  • pieprz;
  • aluminiowa tacka do grillowania;
  • drewniane patyczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w łupinkach w osolonej wodzie około 15 minut, aż będą miękkie. Odcedź i ostudź.

Cebulę pokrój w piórka. Paprykę oczyść, pozbaw nasion i pokrój na duże kawałki. Pomidory umyj. Morele pokrój na pół i wyjmij pestkę. Tak przygotowane składniki ponakłuwaj na przemian z ziemniakami na patyczki do szaszłyków.

Liście bazylii poobrywaj i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki wymieszaj z olejem, dopraw solą i pieprzem. Szaszłyki posmaruj z wszystkich stron marynatą, a następnie grilluj na aluminiowej tacce na gorącym grillu przez 10 minut, wiele razy przy tym obracając i smarując pozostałą oliwą z bazylią.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: