Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Cebula jest bardzo zdrowa i smaczna. Pasuje do wielu dań, ale jej obieranie i krojenie zwykle kończy się fontanną łez. Ale musi tak być - mamy pięć sprawdzonych rozwiązań tego problemu.
Ostry nóż będzie gładko przecinał włókna cebuli, zamiast je miażdżyć. Sam proces krojenia też będzie trwał krócej. Dzięki temu do powietrza uwolni się mniej drażniących oko enzymów.
Jeśli chcesz kroić cebulę bez łez musisz zmienić jej temperaturę na bardziej skrajnią. Jak? Obraną cebulę schłódź w lodówce przez pół godziny (lub dłużej), albo oblej wrzątkiem. W przypadku tej drugiej metody pamiętaj, aby nie trzymać warzywa w gorącej wodzie, bo straci wartości odżywcze.
Gdy kroisz cebulę, co jakiś czas przemyj nóż wodą. Zmyjesz w ten sposób drażniące soki z ostrza i ograniczysz ilość enzymów w powietrzu.
Innym sposobem na bezproblemowe krojenie cebuli jest zakup dodatkowych gadżetów. Jakich? Przede wszystkim siekacza do cebuli, który możesz wykorzystać również do krojenia chrzanu. Oprócz tego możesz zaopatrzyć się w specjale okulary do tego celu - przypominają gogle i są uszczelnione, więc doskonale chronią oczy.
Istnieje wiele różnych gatunków cebuli. Biała i żółta są mocniejsze, więc spróbuj, zamiast nich użyć czerwonej cebuli. Jest zarówno delikatniejsza w smaku, jak i mniej aromatyczna, a więc i mniej drażniąca.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.