Sos do sałatki Cezar. Sprawdzony przepis, który podkręci smak tej uwielbianej potrawy

Sos do sałatki Cezar ma wyjątkowy smak, który idealnie komponuje się ze świeżą chrupiącą sałatą oraz twardym serem. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi przepisem na ten aromatyczny dip. Dzięki niemu przygotujesz danie, które zachwyci domowników.

Sałatka Cezar ma wielu fanów. Świeża sałata z dodatkiem chrupiących grzanek i aromatycznego sera to świetna przekąska, której smak doskonale podkreśli domowej roboty sos. Co z kolei sprawia, że sos do sałatki Cezar jest tak wyjątkowy? Prawdopodobnie dodatek anchois, czyli przetworów z tłustej ryby - sardeli europejskiej.

Jak przygotować ten wyjątkowy dip? Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Zobacz wideo Sałatka imieninowa

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Sos do sałatki Cezar przygotujesz z tych składników

  • 7 łyżek majonezu - około 160 g;
  • płaska łyżka ostrej musztardy - około 15 g;
  • spory ząbek czosnku - około 7 g;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • łyżka sosu Worcestershire;
  • 4 łyżki drobno tartego parmezanu - około 35 g;
  • ewentualne dodatki: szczypta pieprzu oraz czerwony ocet winny.

Polej tym dipem świeżą sałatę i dorzuć ulubione dodatki

  1. W jednym naczyniu umieść razem: siedem łyżek dobrej jakości majonezu, płaską łyżkę ostrej musztardy (sarepskiej lud Dijon), obrany i przepuszczony przez praskę spory ząbek czosnku, dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny łyżkę sosu Worcester shire oraz około czterech łyżek drobno tartego parmezanu.
  2. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Po zamieszaniu sos zasadniczo jest będzie gotowy, ale zaleca się sprawdzić jego smak i w razie potrzeby dodać odrobinę czarnego lub białego pieprzu, albo soli. 
  3. Sos worcester shire możesz zamienić na mały filecik anchois z sardeli. 

Gotowym sosem polej przygotowaną wcześniej sałatkę. Tradycyjny Cezar powinien zawierać świeżą sałatę rzymską, tarty parmezan oraz czosnkowe grzanki. Oprócz tego można dodać do niego grillowanego kurczaka, ugotowane na twardo jajko lub przysmażony, chrupiący boczek. Sałatka świetnie smakuje w towarzystwie zgrillowanej bagietki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.