Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]
Przy przygotowywaniu jajecznicy błędy można popełnić na właściwie każdym etapie. Co można zrobić źle? Sprawdźcie sami naszą listę największych jajecznicowych grzechów.
Po pierwsze zadbaj o świeże i dobre jakościowo składniki
Bez jajek nie ma jajecznicy, to wie każdy. Jajka wybieraj jak najlepsze, jeśli możesz to z ekologicznej hodowli. Tak samo postępuj z masłem czy śmietanką. Pamiętaj też, aby przechowywać je w kartonowym opakowaniu, z dala od intensywnie pachnących produktów. Karton umieść w środku lodówki, a nie na drzwiach - na nich jest dla jajek za ciepło.
Zwróć uwagę na to, jak przygotowujesz jajecznicę. Wszystkie etapy są równie ważne
Oto lista czynności, które można zrobić lepiej (i zyskać smaczniejszą jajecznicę):
- Gdy wbijasz jajka to do miski, a nie bezpośrednio na patelnię. Skorupkę rozbij o blat, zamiast na brzegu miski. Ograniczysz w ten sposób ryzyko wpadnięcia skorupek do potrawy.
- Jajka roztrzep przed smażeniem. Najlepiej zblenduj i przeciśnij przez sitko, aby złapały więcej powietrza.
- Do jajecznicy dodaj śmietankę dla lepszego smaku. Nie bój się także dodawać ziół, np. estragonu, pietruszki czy choćby szczypiorku.
- Sól do jajecznicy dodawaj po zdjęciu jej z ognia, ale przed podaniem na talerz. Dzięki takiemu zabiegowi potrawa nie będzie wodnista.
- Smażąc jajecznicę, nie odchodź nawet na chwilę od kuchenki. Cały czas pilnuj potrawy i mieszaj jajka, aby się nie przypaliły.
- Pamiętaj, aby tę potrawę smażyć w niewysokiej temperaturze. Danie zdejmij z ognia jeśli osiągnie mocno żółty kolor;
- Jeśli chcesz dodać ser, to zrób to po podaniu na talerz. Wybierz parmezan (lub inny podobny ser) w kawałku i samodzielnie zetrzyj na tarce. Zwykły żółty ser typu gouda tylko niepotrzebnie wysuszy jajecznicę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.