Idealna jajecznica? Możesz ją zrobić bez problemu, jeśli nie popełnisz tych błędów [LISTA]

Jajecznica to śniadaniowa klasyka, jednak zrobić idealną potrafi niewielu. Mamy jednak nadzieję, że nasze rady pomogą większej liczbie osób przyrządzić to danie jak najlepiej.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Przy przygotowywaniu jajecznicy błędy można popełnić na właściwie każdym etapie. Co można zrobić źle? Sprawdźcie sami naszą listę największych jajecznicowych grzechów.

JajecznicaPrzepis na jajecznicę na parze. Bez sprzętów do gotowania - wystarczy miska

Po pierwsze zadbaj o świeże i dobre jakościowo składniki

Bez jajek nie ma jajecznicy, to wie każdy. Jajka wybieraj jak najlepsze, jeśli możesz to z ekologicznej hodowli. Tak samo postępuj z masłem czy śmietanką. Pamiętaj też, aby przechowywać je w kartonowym opakowaniu, z dala od intensywnie pachnących produktów. Karton umieść w środku lodówki, a nie na drzwiach - na nich jest dla jajek za ciepło.

Jajecznica ze śmietaną Gordona RamsayaDodaj jeden składnik do jajecznicy. To zmieni jej smak

Zwróć uwagę na to, jak przygotowujesz jajecznicę. Wszystkie etapy są równie ważne

Oto lista czynności, które można zrobić lepiej (i zyskać smaczniejszą jajecznicę):

  1. Gdy wbijasz jajka to do miski, a nie bezpośrednio na patelnię. Skorupkę rozbij o blat, zamiast na brzegu miski. Ograniczysz w ten sposób ryzyko wpadnięcia skorupek do potrawy.
  2. Jajka roztrzep przed smażeniem. Najlepiej zblenduj i przeciśnij przez sitko, aby złapały więcej powietrza.
  3. Do jajecznicy dodaj śmietankę dla lepszego smaku. Nie bój się także dodawać ziół, np. estragonu, pietruszki czy choćby szczypiorku.
  4. Sól do jajecznicy dodawaj po zdjęciu jej z ognia, ale przed podaniem na talerz. Dzięki takiemu zabiegowi potrawa nie będzie wodnista.
  5. Smażąc jajecznicę, nie odchodź nawet na chwilę od kuchenki. Cały czas pilnuj potrawy i mieszaj jajka, aby się nie przypaliły.
  6. Pamiętaj, aby tę potrawę smażyć w niewysokiej temperaturze. Danie zdejmij z ognia jeśli osiągnie mocno żółty kolor;
  7. Jeśli chcesz dodać ser, to zrób to po podaniu na talerz. Wybierz parmezan (lub inny podobny ser) w kawałku i samodzielnie zetrzyj na tarce. Zwykły żółty ser typu gouda tylko niepotrzebnie wysuszy jajecznicę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: