Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj pierogi karkonoskie. To pyszne połączenie sera, kapusty i ziemniaków

Pomysłów na farsz do pierogów jest nieskończenie wiele, można przyrządzić je zarówno na słodko, jak i na słono. Jednak najprawdopodobniej nie każdy zna pierogi karkonoskie, które mają w sobie farsz z kapusty, ziemniaków i sera. Można je tylko ugotować, ale również dodatkowo podsmażyć maśle.

Podstawą udanych pierogów jest dobrej jakości ciasto. Najprostsze możesz wyrobić według staropolskiego przepisu, który uwzględnia tylko mąkę, wodę i sól (trzy szklanki mąki, szklankę wrzątku i szczyptę soli). Niekiedy dodatkowo włącza się jajko, dzięki któremu masa staje się bardziej kleista. 

Ten przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny, dlatego można wykorzystać go do stworzenia pierogów karkonoskich. Co powinny w sobie zawierać?

Zobacz wideo Pierożki z buraka z kozim serem

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Pierogi karkonoskie choć mniej popularne, zachwycają swoim smakiem

Ciasto:

  • kg mąki;
  • 450 ml wody (ciepłej);
  • jajko;
  • łyżka oleju;
  • szczypta soli.

Farsz:

  • kilogram kapusty kiszonej;
  • 30 dag twarogu;
  • 30 dag ziemniaków ugotowanych;
  • 20 dag cebuli (2 sztuki);
  • 8 dag smalcu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku.

Jak przygotować pierogi karkonoskie? Skorzystaj z naszych podpowiedzi

  1. Kapustę zalej wodą, gotuj do uzyskania miękkości (przez około półtorej godziny), ostudź, mocno odciśnij i posiekaj nożem.
  2. Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciśnij przez prasę lub zmiel. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na smalcu na złoty kolor, posól.
  3. Do miski włóż posiekaną kapustę, połowę usmażonej cebuli (bez tłuszczu), ziemniaki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Wszystko ze sobą zmieszaj.
  4. Stolnicę podsyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość dwóch milimetrów, powykrawaj szklanką krążki, nałóż farsz i ulep pierogi. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone tłuszczem z cebulką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.