Czego nie robić podczas grillowania? Oto 10 błędów, które popełniamy najczęściej

Zbliżająca się majówka rozpoczyna sezon na grilla. Jak co roku będziemy więc spędzać czas na świeżym powietrzu i zajadać się pysznymi daniami. Niestety, nawet podczas grillowania zdarzają nam się pomyłki. Jak się przed nimi ustrzec?

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo W roli głównej bakłażan czyli 2 super przekąski

Co roku grillowanie zaczynamy w majówkę. To taka umowna data, która oficjalnie rozpoczyna ten wyczekiwany przez wielu sezon. Na grilla wrzucamy mięsa, ryby, sery, owoce i warzywa. Okazuje się jednak, że nie unikamy błędów podczas grillowania. Niektóre z nich są banalne i bardzo łatwo ich uniknąć. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę? 

Omlet ze szpinakiemOmlet - przepis na śniadanie. Lubiane warzywo doda mu charakteru

Błędy, jakie popełniamy przy grillowaniu. Wyeliminowanie ich sprawi, że potrawy będą lepsze

Czasem nawet największemu mistrzowi czasem powinie się noga. Warto więc poznać najczęstsze błędy i je wyeliminować. To sprawi, że potrawy z grilla będą lepsze i zdrowsze. 

Zła temperatura grillowania
Często chcemy jak najszybciej zacząć grillowanie potraw. Mięso kładziemy na ruszt od razu po tym, jak ogień zacznie się palić. Jest to bardzo duży błąd. Dlaczego? Po pierwsze, nasze kiełbaski szybko się zwęglą i będą niesmaczne. Po drugie, takie działanie jest szkodliwe dla zdrowia. Aby tego uniknąć, wystarczy odpowiednio ułożyć kratkę i poczekać, aż węgiel zacznie się żarzyć. 

Grillowanie zimnego mięsa
Często kładziemy kiełbaski wyciągnięte z lodówki prosto na ruszt. To błąd. Najlepiej jest, gdy mięso ma temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąć je z chłodni przynajmniej pół godziny wcześniej. 

Nieprawidłowe marynowanie mięsa
Każdy z nas wie, że zanim położymy karkówkę lub boczek na ruszt, musimy je odpowiednio przygotować. Zrobienie idealnej marynaty wydaje się być nietrudne. Niestety, nawet tu zdarzają się nam błędy. Czasem dodajemy jej zbyt mało, innym razem z nią przesadzamy. Warto zadbać, by mięso było delikatnie otoczone olejem i przyprawami. Zbyt dużo marynaty sprawi, że mięso będzie piekło się dłużej, zbyt mało natomiast spowoduje, że potrawa się zwęgli. Aby tego uniknąć, możemy zaopatrzyć się w specjalne aluminiowe tacki.

Złe rozpalanie grilla
Często brakuje nam cierpliwości i chcemy, by grill rozpalił się od razu. Co w tym celu robimy? Używamy benzyny, mocnego alkoholu lub specjalnych podpałek. Nie powinniśmy tego robić. Nie dość, że zepsujemy smak mięsa, to jeszcze sprawimy, że przesiąknie ono chemią.

Błędy, jakie popełniamy podczas grillowania mogą mieć wpływ na nasze zdrowie

Zbyt długie grillowanie
Wiadomo, że za długa obróbka termiczna jest szkodliwa. Wpływa nie tylko na wygląd i smak potraw, ale i na jego zdrowotne właściwości. Podczas zbyt długiego grillowania w mięsie mogą wytwarzać rakotwórcze substancje, które w łatwy sposób przenikają do naszego organizmu. Do tego tak przygotowane kiełbaski są ciężkostrawne i suche. Dlatego też podczas grillowania trzeba uważać, by mięso (lub inny produkt) się nie przypaliło. Nie możemy też zapomnieć o tym, by co jakiś czas przekręcać je na drugą stronę. 

Brudny grill
Czyszczenie grilla jest bardzo ważne. Osadzający się na ruszcie brud łatwo dostaje się do dań. Osoby o wrażliwych żołądkach bardzo szybko mogą nabawić się przez to zatrucia pokarmowego. Mało tego, oblepiony tłuszczem i resztkami mięsa lub warzyw grill może pogorszyć smak potraw. Tego za wszelką cenę chcemy uniknąć. Co w tym przypadku należy zrobić? Wystarczy... wyszorować grill, gdy wystygnie. Możemy to zrobić za pomocą szczotki drucianej i wody z mydłem. Ruszt wyczyścimy też przy użyciu soli i piekarnika.

Te same talerze do mięsa surowego i wypieczonego
Ten błąd może kosztować nas zatrucie pokarmowe. Tak właśnie może skończyć się używanie tych samych sztućców i talerzy do mięsa surowego oraz zgrillowanego. Na nieprzygotowanym kurczaku lub boczku mogły osadzić się szkodliwe dla zdrowia bakterie. Jeśli nie chcemy mieć problemów żołądkowych, zmieńmy naczynia i sztućce lub chociaż umyjmy je przed jedzeniem.

Dania z grillaPotrawy z grilla - najlepsza jest karkówka z grilla

Na te pomyłki rzadko zwracamy na nie uwagę

Niektóre rzeczy wydają nam się mało ważne. Nie każdy zwraca uwagę na ułożenie rusztu lub czas, w którym możemy zacząć jeść. Okazuje się, że to również jest ważne. Jakie jeszcze gafy popełniamy?

Grillowanie wszystkich potraw za jednym razem
Nie powinniśmy wrzucać na grilla kurczaka razem z karkówką, warzywami lub kiełbaskami. Dlaczego to takie ważne? Każda potrawa wymaga innych warunków do przygotowania. Karkówka będzie wypiekała się dłużej niż ryby lub cukinia. Warto tutaj ułożyć sobie plan działania. Na "pierwszy ogień" należy wrzucić danie, które grilluje się najdłużej. W trakcie obróbki termicznej możemy dorzucać inne produkty lub po prostu poczekać. 

Jedzenie potraw od razu po zgrillowaniu
Wydaje nam się, że mięso dopiero ściągnięte z rusztu smakuje najlepiej. Tak nie jest. Potrawy bardzo szybko się wysuszają i tracą swój smak. Jeśli chcemy, by nasza karkówka była soczysta, przed podaniem powinniśmy przykryć ją talerzem i odstawić na kilka minut.

Korzystanie ze środkowej części rusztu
Na środku rusztu jest najcieplej, dlatego nagminnie z niej korzystamy. Zapominamy o tym, że węgiel trzeba rozkładać pod całą kratką. Warto jednak skorzystać też z brzegów rusztu. Temperatura tam jest o wiele niższa. Dlatego też na nim możemy ułożyć mięso, które jest już gotowe, ale nie chcemy go jeszcze zjadać. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: