Gołąbki przepis na tradycyjny polski obiad. Dodaj ten jeden składnik, a całość zmieni smak nie do poznania

To jedno z najpopularniejszych dań w każdym domu. Smakuje każdemu bez względu na wiek. Możesz zrobić z farszem mięsnym, wegetariańskie lub nawet wegańskie. Dziś gotujemy w wersji tradycyjnej z mięsem mielonym i jednym tajemniczym składnikiem, który całkowicie odmienia smak całego dania.

Więcej ciekawych pomysłów na obiad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gołąbki to jedna z propozycji na obiad, po którą sięgam regularnie. Śmiało można zrobić nieco więcej i cieszyć się smakiem tego pysznego jedzenia przez dwa dni. Zawsze robię z kapusty włoskiej, ponieważ dużo szybciej się odparza, a gołąbki są bardziej chrupiące i delikatniejsze w smaku. Moja ulubiona wersja to smażony gołąbek prosto z patelni. Na samą myśl sama mam ochotę na ugotowanie tych pyszności.  Tajemniczym składnikiem, który odmienia smak gołąbków jest boczek. Gotowe już gołąbki owijam plasterkiem boczku. Mają intensywniejszy smak i są nieziemskie. Do dzieła!

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • Kapusta włoska (duża główka)
  • Mięso mielone najlepiej wieprzowe (1 kg)
  • Ryż (1.5 szklanki)
  • Cebula (3 sztuki)
  • Przyprawy (pieprz, sól, majeranek, papryka, dodaję te, które lubię)
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Boczek w plastrach
  • Masło (2 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku musisz wykroić twardą część kapusty (tzw. Kaczan). Następnie weź duży garnek i zagotuj wodę. Do bulgoczącej włóż całą główkę kapusty. Gotuj tak długo, aż liście będą miękkie i zaczną same odchodzić. (około 5-10 min). Po tym czasie wyciągnij kapustę z wrzątku i obierz z liści.
  2. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie farszu. Ugotuj ryż, pamiętaj, że nie może być za bardzo rozgotowany. Cebulkę podsmaż na patelni z odrobinką masła. Odstaw do wystygnięcia (ryż oraz cebulę).
  3. Do dużej miski przełóż mięso mielone, dodaj przestygniętą cebulkę oraz ryż. Farsz przypraw wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszaj.
  4. Teraz przyszedł czas na zawijanie gołąbków. Zanim jednak włożysz farsz do kapusty wykrój jej twardą część (opcjonalnie).
  5. Rozłóż liścia kapusty i na sam jego koniec połóż farsz, zwiń ciasno, aby w procesie gotowania się nie rozwaliły. Każdego gołąbka owiń plasterkiem boczku.
  6. Weź duży garnek, dno wyłóż liśćmi, które zostały. Następnie zacznij ciasno układać gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj na wolnym gazie przez 40-50 min.
  7. Po tym czasie gołąbki są gotowe, wyciągnij z wody i przełóż do miski lub na talerz.

Do domowych gołąbków śmiało możesz zrobić sos pomidorowy lub usmażyć je na patelni. To jedno z tych dań, które posmakuje całej twojej rodzinie. Nie zwlekaj i już dziś zaskocz siebie i swoich bliskich. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.