Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Ciepłe dni zachęcają do tego, by odpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Tak przygotowane potrawy są pyszne i bardzo szybko znikają z talerza. Trzeba jednak wiedzieć, że nie zawsze są one zdrowe. Można jednak zminimalizować ryzyko i odpowiednio je przygotować. Poznajcie kilka sposób na to, by wasze dania z grilla były bardziej wartościowe.
Grillowanie nad żarem
Jeśli myślicie, że możecie wrzucić mięso na ruszt, gdy płomienie buchają z grilla, to jesteście w błędzie. Musicie poczekać, aż węgielki zaczną się żarzyć. Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale dzięki temu wasze dania będą zdrowsze. W czasie czekania na wydobycie żaru warto wyjąć produkty z lodówki, by zyskały temperaturę pokojową.
Używanie tacek aluminiowych
To rozwiązanie pozwoli wam uniknąć sytuacji, w której olej będzie kapał na węgielki. Jak wiadomo, tłuszcz przyczynia się do zwiększenia płomieni, co może doprowadzić do powstania szkodliwych związków. Tacki aluminiowe do grillowania to również gwarancja lepszego smaku.
Mierzenie temperatury dań
Najlepiej jest grillować mniejsze kawałki mięsa, dzięki temu odpowiednio się wypieką w środku i nie spalą na zewnątrz. Warto jednak w trakcie sprawdzać temperaturę w środku dania. Pomoże w tym kuchenny termometr z iglicą. Jeśli pokaże się na nim wartość wyższa niż 75 stopni Celsjusza, to dobrze. Dzięki temu szkodliwe bakterie ulegają zniszczeniu.
Krótszy czas grillowania
Im krócej grillujesz, tym lepiej. Zapytacie pewnie, jak to zrobić. To bardzo proste. Zanim położycie produkty na ruszt, możecie je poddusić lub podpiec w piekarniku. Mięso nie będzie przez to smakować gorzej, a będziecie mieć pewność, że jest zdrowsze.
Umiejętne dodawanie słodkich składników
Miód i cukier sprawiają, że marynata staje się nieco słodka. Ciekawie to komponuje się z mięsami lub rybami. Uważajcie jednak, by nie dodawać ich zbyt dużo. Cukier łatwo się karmelizuje i może ulec przypaleniu. Jeśli chcemy tego uniknąć, powinniśmy grillować produkty w niższej temperaturze.
Podlewanie jedzenia alkoholem
Może to wydać się nieco dziwne, ale ten sposób polecają żywieniowcy. Nie chodzi tu jednak o popijanie piwa do karkówki. Alkohol ma służyć jako... przyprawa lub marynata. Wystarczy tylko, że posmarujecie nim kawałki mięsa. Pamiętajcie jednak o tym, by nie skraplać karkówki piwem, gdy będzie się ona grillować.
Używanie marynat
O tym, jak ważne jest stosowanie marynat nie trzeba wspominać. Znacznie poprawiają one smak mięsa i nadają mu wyrazu. Mało tego, przeciwdziałają powstawaniu rakotwórczych związków, które często przenikają do potraw wraz z dymem. Stosuj je w ilości 1/2 szklanki na 1/2 kg mięsa.
Zastąp kiełbasę mięsem, rybami i serem
Grillowanie mięs, ryb i serów jest zdrowsze niż obróbka termiczna kiełbasy. Wszystkiemu winna jest sól peklowana, którą dodaje się do ostatniego produktu. Używajcie więc mięsa drobiowego lub czerwonego. Oba idealnie nadają się na grilla. Świetnie sprawdzą się również owoce morza lub ser halloumi. Jeśli lubicie eksperymenty, to na ruszt możecie wrzucić warzywa i owoce. Pamiętajcie jednak o tym, by używać tacek aluminiowych.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.