Ciasto krówka jest hitem każdej imprezy. Ekspresowe, bo zrobisz je bez pieczenia

Ciasto krówka jest słodkie, kremowe i idealne dla szukających deseru, który nie wymaga pieczenia. Naszym zdaniem absolutnie najlepszym składnikiem tego ciasta jest masa kajmakowa, której zresztą zawdzięcza swoją nazwę. Zobaczcie, jak zrobić ciasto, które błyskawicznie zniknie z patery.

Więcej przepisów na desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować pięciu podstawowych składników i ewentualnie jeszcze jednego, jeśli będziecie chcieli udekorować wierzch deseru. Jego przygotowanie to z kolei tylko kilka naprawdę prostych kroków, z czego jeden to po prostu wyłożenie herbatnikami dna blachy, w której ma powstać ciasto krówka. Brzmi banalnie prawda? No to do dzieła.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz

Ciasto krówka - przepis na ekspresowy deser, który jest hitem

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • puszka masy kajmakowej
  • kartonik śmietanki kremówki 30 proc. (250 ml)
  • dwa opakowania mascarpone (łącznie 500 g)
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: orzeszki solone do posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

Śmietankę i cukier ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając mieszania mikserem, stopniowo dodajemy mascarpone. Na dnie blachy (25 cm na 25 cm) wykładamy papier, a na nim herbatniki. Rozprowadzamy po nich masę śmietankową. Następnie kładziemy kolejną partię herbatników, a potem smarujemy je masą kajmakową. Wierzch posypujemy orzeszkami. Można użyć też na przykład startej czekolady. Ciasto wstawiamy na około 3-4 godziny do lodówki, żeby stężało.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: