Więcej przepisów na desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować pięciu podstawowych składników i ewentualnie jeszcze jednego, jeśli będziecie chcieli udekorować wierzch deseru. Jego przygotowanie to z kolei tylko kilka naprawdę prostych kroków, z czego jeden to po prostu wyłożenie herbatnikami dna blachy, w której ma powstać ciasto krówka. Brzmi banalnie prawda? No to do dzieła.
Składniki:
Dodatkowo: orzeszki solone do posypania ciasta.
Sposób przygotowania:
Śmietankę i cukier ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając mieszania mikserem, stopniowo dodajemy mascarpone. Na dnie blachy (25 cm na 25 cm) wykładamy papier, a na nim herbatniki. Rozprowadzamy po nich masę śmietankową. Następnie kładziemy kolejną partię herbatników, a potem smarujemy je masą kajmakową. Wierzch posypujemy orzeszkami. Można użyć też na przykład startej czekolady. Ciasto wstawiamy na około 3-4 godziny do lodówki, żeby stężało.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.