Racuchy z serem, czyli słodka przekąska z kilku składników. Zrobisz raz i zakochasz się w tym smaku

Zastanawiasz się, co zrobić na drugie śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia? Mamy odpowiedź, puszyste placuszki, którym nie sposób się oprzeć. Są delikatne, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Śmiało można je zapakować w pudełko i wziąć do pracy lub szkoły.

Więcej przepisów na słodkie przekąski znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Codziennie stajemy przed dylematem, co dziś będę jadł. Długie stanie w kuchni nie jest czymś, na co mamy ochotę. Każdego z nas w ciągu dnia napada ochota na coś dobrego, najgorsze uczucie, gdy chcemy coś zjeść, ale nie wiemy co dokładnie. Poranki wcale nie są lepsze, dylemat związany ze śniadaniem dotyka każdego z nas. Dlatego dziś mamy przepyszny przepis na racuchy z serem. Jeśli nie znasz tego dania to koniecznie je wypróbuj. Do dzieła!

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Składniki:

  • Mąka pszenna (niecała szklanka)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Twaróg półtłusty (całe opakowanie około 250g)
  • Cukier waniliowy (1 łyżka)
  • Cukier (2 łyżki)
  • Mleko (120 ml)
  • Szczypta soli
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek.  Mleko, cukier, cukier waniliowy oraz twaróg dokładnie wymieszaj z żółtkami. Do masy dodaj mąkę i razem połącz składniki.
  2. W drugiej misce białka ubij ze szczyptą soli.
  3. Ubite białka przełóż partiami do masy serowej i delikatnie ze sobą wymieszaj.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu z obu stron.

Racuchy z serem podawaj na ciepło prosto z patelni z cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę na większą dawkę słodyczy śmiało możesz zaserwować z polewą czekoladową. Najzdrowszą opcją są placuszki ze świeżymi owocami lub powidłami własnej roboty. Smacznego!

 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.