Ser na grilla. Zastanawiasz się, jaki wybrać? Te rodzaje najlepiej nadają się do wrzucenia na ruszt

Szukasz pomysłu na urozmaicenie grillowego menu? Wrzuć na ruszt ser. Ten produkt nie tylko świetnie zastąpi główne danie, lecz także sprawdzi się jako dodatek do innych potraw. Jaki ser wybrać? Podpowiadamy.

Ser to świetna alternatywa dla mięsnych potraw, które najczęściej lądują na grillu. Jaki gatunek najlepiej nadaje się do wrzucenia na ruszt? Warto postawić na twarde i tłuste sery, które po obróbce zyskają chrupiącą skórkę i kremowy, płynny środek. 

Zobacz wideo Sprytna wyprawa na plażę, czyli zrób sobie torbę, grilla i wkłady do lodówki, a potem ukryj cenne rzeczy!

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Jaki ser na grilla? Większość gatunków świetnie znosi wysoką temperaturę

  • żółty ser - na grilla najbardziej nadają się szczególnie twarde, żółte sery tłuste i pełnotłuste takie jak m.in. gouda. Ten typ serów należy grillować dość krótko, już po trzech minutach od położenia na ruszt warto sprawdzić, czy są gotowe. Po czym to poznać? Jeśli grillowany ser ma już rumianą skorupkę, możesz ściągnąć go z rusztu.
  • sery pleśniowe - brie, camembert, gorgonzola, munster czy bleu de bresse - w odróżnieniu od sera żółtego, są miękkie i szybko ulegają roztopnieniu. Można łączyć je z pieczywem, sałatą oraz dżemem lub konfiturami z żurawin. Najlepiej grillować je na aluminiowych tackach.
  • cypryjski ser halloumi - jest szczególnie polecany na grilla. Zgodnie z oryginalną recepturą wytwarza się go z mleka owczego lub koziego. Po pojawieniu się rumianej skorupki jest gotowy do podania. Ma wyraźnie słony posmak i idealnie komponuje się zarówno z pieczywem, jak i z warzywami. Może być również dodawany do sałatek.
  • wędzone oscypki - doskonale komponują się smakowo z dżemami i konfiturami, boczkiem oraz z warzywami.
  • Inne sery: feta, mozzarella, cheddar.

Mac and cheese - przepis na amerykańskie danieMac and cheese. Przepis na makaron z sosem serowym. To absolutny hit

Jakie rodzaje grilla najlepiej nadają się do przygotowania serów?

Do grillowania serów nadają się zarówno grille węglowe, grille gazowe, jak i grille elektryczne. W zasadzie nie ma większego znaczenia, jakim urządzeniem dysponujemy: na każdym z nich można przygotować pyszną serową przekąskę. Rodzaj grilla nie wpływa na jej smak.

Ser z grilla - Camembert. Zdjęcie ilustracyjneSer z grilla - halloumi i camembert. Proste przepisy na majówkę. Nie mają sobie równych

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: