Sałatka ziemniaczana do grilla - pyszny dodatek, który wzbogaci smak pieczonych na ruszcie mięs

Sałatka ziemniaczana do grilla jest świetnym dodatkiem do majówkowego menu. Rewelacyjnie podbija smak mięsnych potraw, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Przygotowują jadłospis na pierwszego w tym roku grilla, warto pamiętać nie tylko o produktach, które wrzucimy na ruszt. Można pokusić się także o przygotowanie smacznych sałatek, które będą świetnym dodatkiem do głównych dań. Proponujemy prosta i szybką w wykonaniu sałatkę ziemniaczaną do grilla. 

Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana - przepis z dodatkiem chrupiącego boczku

Sałatka ziemniaczana do grilla nie wymaga długiej listy składników. Potrzebne są tylko podstawowe produkty

Do zrobienia tej potrawy będziesz potrzebować tylko kilku składników:.

Sałatka:

  • ziemniaki (najlepiej młode i małe) - kilogram,
  • cebula (dowolnego rodzaju) - 2 sztuki,
  • ogórki kiszone, konserwowe lub małosolne - 5 - 6 sztuk,
  • rzodkiewka - pęczek lub dwa (zależnie od wielkości),
  • zielenina - koperek i szczypiorek świeży, po pęczku),
  • sok z cytryny do smaku - jeśli chcesz.

Sos:

  • majonez - 5 łyżek,
  • śmietana (lub jogurt naturalny) - 5 łyżek,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • musztarda - 3 łyżeczki,
  • przyprawy - sól i pieprz.

Do sosu możesz dodać sam majonez bądź samą śmietanę (jogurt). 

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym lub małosolnymSałatka na grilla z ziemniaków Ewy Wachowicz. Idealna na duży głód

Sałatkę przygotujesz w kilku prostych krokach

Przygotowanie tej pysznej potrawy wygląda następująco:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz;
  2. Pokrój ogórki i rzodkiewkę w plasterki, a cebulę w piórka;
  3. Zioła posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę;
  4. Pokrój w dużą kostkę ziemniaki i wymieszaj z resztą warzyw;
  5. Z majonezu, śmietany (jogurtu), musztardy, czosnku i przypraw zrób sos;
  6. Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem i siekanymi ziołami;

Gotową sałatkę ziemniaczaną podawaj dobrze schłodzoną. Możesz posypać ją także posiekanym sczypiorkiem lub koperkiem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: