Marynata do kurczaka na grilla. Przepis, dzięki któremu mięso będzie soczyste, kruche i aromatyczne

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc odrobinę poeksperymentować z przepisami i wzbogacić je o nowe składniki i aromatyczne przyprawy. Marynata do kurczaka na grilla - sprawdzi się idealnie na majówkę i zasmakuje każdemu. Sprawdź jak szybko przygotować mieszankę, która nada soczystości i aromatu mięsu z kurczaka.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Już w najbliższy weekend rozpoczyna się przez wielu wyczekiwana majówka. Co za tym idzie także sezon grillowy. Sekretem udanych dań przygotowywanych na ruszcie są oczywiście odpowiednie marynaty, zioła i sosy. Wystarczy kilka produktów, by stworzyć niesamowite połączenia, które z pewnością zasmakują gościom! 

Marynata miodowo musztardowa10 pomysłów na marynaty - do kurczaka, wieprzowiny i nie tylko [PRZEPISY]

Marynata do kurczaka na grilla - kluczem są przyprawy

Sekretem udanego grilla są oczywiście dobre składniki. Nie obejdzie się bez świeżego i dobrego jakościowo mięsa, warzyw, ale także sałatek i ciekawych dodatków takich jak ser halloumi, camembert czy aromatycznego sosu bbq, tzatziki lub klasycznej musztardy. Jednak to głównie dania z rusztu królują podczas grillowania. A kluczem idealnych dań jest odpowiednio przygotowania marynata. Dzięki niej mięso i warzywa są idealnie przyprawione, kruche, delikatne, soczyste i pełne smaku. Do przygotowania klasycznej odsłony nie potrzeba wielu składników, jednak nie można zapomnieć o aromatycznych przyprawach, które zaważą o końcowym smaku potrawy. Długie marynowanie także wpływa na finalny efekt - mięso pozostawione w marynacie na 24 godziny będzie miało idealną konsystencję, a smak będzie wyrazisty i obłędny!

Zobacz wideo Słodkie miodowo-sojowe pałki z kurczaka po koreańsku

Przepis na miodową marynatę do kurczaka

Składniki:

  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżka mielonej papryki wędzonej,
  • szczypta soli i pieprzu, najlepiej świeżo mielonego

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki razem łączymy i dokładnie mieszamy. 
  2. Mięso z kurczaka zalewamy marynatą w szczelnym naczyniu. Zamykamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na 24 godziny. 

Przepis na marynatę do kurczaka - ziołowo-jogurtową

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka curry w proszku,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Składniki dokładnie ze sobą łączymy. Mięso zanurzamy w marynacie, szczelnie zamykamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin. 
  2. Mięso wyjmujemy z marynaty, delikatnie zdejmujemy jej nadmiar i układamy na grillu. Pieczemy z obu stron, aż będzie rumiane i upieczone w środku.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: