Zupa buraczkowa przepis na zdrowy i pożywny obiad. Efekt finalny zaskoczy cię smakiem i aromatem

Z doświadczenia wiem, że wszelkie inspiracje kulinarne są mile widziane. Codzienne wymyślanie co przygotować na obiad bywa męczące. Z pomocą przychodzą sprawdzone i smaczne przepisy. Zupa bo o niej dziś mowa to świetny pomysł na obiad, który przygotujesz dosłownie w dwa kwadranse.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Buraczkowa jest pożywna i nie sposób się jej oprzeć. Dodatkowo jest bardzo zdrowa, ponieważ zawarte w niej buraki mają dobry wpływ na pracę mózgu, wspierają kości oraz naszą często zawodną pamięć. Kolejnym atutem jest fakt, że pozostawia po sobie uczucie sytości na dłuższy czas. Jeśli zastanawiasz się, co dziś zjeść to chyba problem rozwiązany. Do dzieła!

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Składniki na zupę:

  • Udka z kurczaka lub kości (jeśli chcesz wersję bez mięsa to śmiało omiń ten składnik)
  • Buraki (1 kg)
  • Ziemniaki (5-6 sztuk)
  • Marchew (2 sztuki)
  • Por
  • Seler
  • Pietruszka
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
  • 2 l wody
  • Śmietana 18 % (100ml)
  • Sok z cytryny (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku ugotuj buraki do miękkości. Odstaw do wystygnięcia, gdy już będą chłodne obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Weź duży garnek, wlej do niego wodę, dodaj mięso oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 min (aż mięso będzie miękkie).
  3. W międzyczasie przygotuj warzywa, marchewkę, seler oraz pietruszkę zetrzyj na tarce, a ziemniaki i por pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Gdy bulion z mięsem będzie gotowy dorzuć ziemniaki oraz resztę warzyw. Gotuj przez około 20 min (do miękkości ziemniaków) po tym czasie dodaj starte buraki, przyprawy oraz sok z cytryny. 
  5. Na sam koniec zapraw zupę śmietanką.

Domowa zupa buraczkowa będzie smakowała jeszcze lepiej, gdy dodasz do niej koperek lub natkę pietruszki. To jedna z tych zup, które można jeść na okrągło. Mięso, które zostało z zupy śmiało wykorzystaj i zrób warzywną potrawkę. W naszej kuchni nie może się nic zmarnować! Smacznego

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.