Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zdarza ci się kupić zbyt dużo jedzenia, które w efekcie się psuje? Jeśli tak, mamy dobrą wiadomość. Spleśniałe pomidory co prawda nie nadają się już do jedzenia, ale wcale nie trzeba ich od razu wyrzucać. Do czego można je wykorzystać?
Zepsutego pomidora pokrój w plastry lub kawałki i posadź w ziemi, lub nawet na wacie, jak rzeżuchę. Pamiętaj, aby zapewnić roślinie dużo wody, sporo światła słonecznego i ciepło. Trzymaj nowe sadzonki w domu, dopóki na zewnątrz nie zrobi się ciepło. Ewentualnie w dzień wystaw na balkon, ale wieczorem schowaj do pomieszczenia.
Roślinki po pewnym czasie przesadź do większej donicy, a najlepiej do ziemi w ogródku lub na działce. Tylko temperatura w nocy musi mieć minimum 15 st. C, inaczej pomidory nie będą dobrze rosły i mogą chorować.
Posadzić możesz też same nasiona, bez reszty miąższu i skórki z pomidora. Te elementy możesz wyrzucić na kompost i zyskać możliwość nawiezienia innych roślin. Ma to sens, zwłaszcza gdy posiejesz na wacie same nasiona. Zanim wyrosną i będzie można je przesadzić, zyskasz dobry nawóz.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.