Pięć prostych obiadów z trzech składników. Fantastyczne, gdy nie chce ci się gotować

Co pysznego zrobić na obiad, gdy nie mamy ochoty na gotowanie? Pomysłów jest wiele! My dziś podpowiemy wam pięć przepisów na smaczne dania, które zrobicie z zaledwie trzech składników.

Więcej pomysłów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej

Nawet najbardziej zaangażowanym kucharzom czasem po prostu nie chce się przygotowywać kolejnego wymyślnego obiadu. Co robić w takiej sytuacji? Proste dania z minimalnej liczby składników! Mamy dla was pięć pomysłów, do których wystarczą trzy składniki plus tłuszcz i przyprawy. Sprawdźcie!

Pyry z gzikiem - przepis

Składniki:

  • 6 sporych ziemniaków,
  • 400 g twarogu,
  • 5 łyżek śmietany

+ masło, sól i pieprz

Jak zrobić pyry z gzikiem?

Ziemniaki szorujemy, a następnie owijamy w folię aluminiową. Układamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. przez 30-40 minut.

Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Upieczone ziemniaki rozwijamy z folii i przekrawamy na połówki. Widelcem ugniatamy wierzchnią warstwę miąższu i dodajemy do niej masło z odrobiną soli. Na ciepłe ziemniaki nakładamy porcje twarożku, podajemy.

Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem - przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu penne lub innego,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • 300 g sosu pomidorowego,

+ czosnek granulowany, bazylia, sól i pieprz

Jak zrobić makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem?

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wylewamy olej (można śmiało użyć oleju z zalewy tuńczyka), wykładamy rybę i podsmażamy. Po kilku minutach wylewamy sos pomidorowy, dodajemy bazylię, czosnek i sól. Podajemy na gorąco z makaronem.

Najprostsze curry z kurczaka - przepis

Składniki:

  • nieduża podwójna pierś z kurczaka,
  • 200 g ryżu,
  • przyprawa curry (można też użyć pasty curry)

+ olej do smażenia, woda

Jak zrobić najprostsze curry z kurczaka?

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy w przyprawie curry (jeśli odstawimy go na godzinę do lodówki, lepiej przejdzie smakiem). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony, aby kawałki były rumiane. Następnie podlewamy je wodą i dusimy przez 10 minut. Aby sos był bardziej aromatyczny, dodajemy jeszcze curry. Podajemy z odcedzonym, ciepłym ryżem.

Zapiekanka z białej fasoli, jabłek i ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 400 g fasoli ugotowanej lub konserwowej z puszki,
  • 400 g ziemniaków,
  • 2 jabłka

+ majeranek, cebula suszona, sól i pieprz do smaku, odrobina oliwy

Jak zrobić zapiekankę z białej fasoli, jabłek i ziemniaków?

Jabłka i ziemniaki kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy z wody lub zalewy. Warzywa wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 1-2 łyżki oliwy, majeranek, cebulę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 40-50 minut, aż ziemniaki zmiękną i ładnie się przyrumienią.

Zobacz wideo Genialne pomysły to zawsze te najprostsze. Chrupiące ciastka z czekoladą - 3 składniki i (prawie) zero zmywania!

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem - przepis

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 spore marchewki

+ suszony koperek, olej, sól i pieprz do smaku

Jak zrobić młodą kapustę zasmażaną z boczkiem?

Wędzony boczek kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tarce o największych oczkach. Boczek podsmażamy na dużej patelni, by wytopić z niego tłuszcz. Wrzucamy poszatkowaną kapustę i startą marchewkę. Jeśli mamy chudy boczek, dolewamy tłuszcz. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż wszystkie składniki zmiękną.

Danie podajemy ze świeżym chlebem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA