Więcej pomysłów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej
Nawet najbardziej zaangażowanym kucharzom czasem po prostu nie chce się przygotowywać kolejnego wymyślnego obiadu. Co robić w takiej sytuacji? Proste dania z minimalnej liczby składników! Mamy dla was pięć pomysłów, do których wystarczą trzy składniki plus tłuszcz i przyprawy. Sprawdźcie!
Składniki:
+ masło, sól i pieprz
Ziemniaki szorujemy, a następnie owijamy w folię aluminiową. Układamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. przez 30-40 minut.
Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Upieczone ziemniaki rozwijamy z folii i przekrawamy na połówki. Widelcem ugniatamy wierzchnią warstwę miąższu i dodajemy do niej masło z odrobiną soli. Na ciepłe ziemniaki nakładamy porcje twarożku, podajemy.
Składniki:
+ czosnek granulowany, bazylia, sól i pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wylewamy olej (można śmiało użyć oleju z zalewy tuńczyka), wykładamy rybę i podsmażamy. Po kilku minutach wylewamy sos pomidorowy, dodajemy bazylię, czosnek i sól. Podajemy na gorąco z makaronem.
Składniki:
+ olej do smażenia, woda
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy w przyprawie curry (jeśli odstawimy go na godzinę do lodówki, lepiej przejdzie smakiem). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony, aby kawałki były rumiane. Następnie podlewamy je wodą i dusimy przez 10 minut. Aby sos był bardziej aromatyczny, dodajemy jeszcze curry. Podajemy z odcedzonym, ciepłym ryżem.
Składniki:
+ majeranek, cebula suszona, sól i pieprz do smaku, odrobina oliwy
Jabłka i ziemniaki kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy z wody lub zalewy. Warzywa wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 1-2 łyżki oliwy, majeranek, cebulę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 40-50 minut, aż ziemniaki zmiękną i ładnie się przyrumienią.
Składniki:
+ suszony koperek, olej, sól i pieprz do smaku
Wędzony boczek kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tarce o największych oczkach. Boczek podsmażamy na dużej patelni, by wytopić z niego tłuszcz. Wrzucamy poszatkowaną kapustę i startą marchewkę. Jeśli mamy chudy boczek, dolewamy tłuszcz. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż wszystkie składniki zmiękną.
Danie podajemy ze świeżym chlebem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.