Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Omlet biszkoptowy to wspaniały pomysł na śniadanie, kiedy znudziły ci się kanapki lub jajecznica. Zrobisz go bez najmniejszego problemu, świetnie smakuje na słodko, a także w wersji wytrawnej, na przykład z szynką. Zapraszamy do prostego przepisu na omlet, który nie ma sobie równych.
Przepis na omlet biszkoptowy:
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
Omlet biszkoptowy - sposób wykonania:
- Białka oddziel od żółtek. Następnie z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem soli. Użyj do tego miksera.
- Do ubitych białek dodaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodaj żółtka i miksuj tylko do momentu, aż składniki się połączą.
- Na koniec stopniowo dodawaj mąkę i połącz całość szpatułką. Rób to możliwie jak najostrożniej, by nie uszkodzić struktury piany.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Następnie wylej masę na omlet i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż na wolnym ogniu przez 3-5 minut. Następnie złóż omlet na pół i smaż go kolejne 2 minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, najlepiej od razu po usmażeniu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.