Przepis na omlet biszkoptowy. Będzie puszysty jak chmurka, a potrzebujesz jedynie 5 składników

Przepis na omlet jest bardzo prosty - wystarczy roztrzepać jajka z dodatkiem mleka i mąki i usmażyć. Istnieje jednak pewien prosty sposób, by omlet wyszedł megapuszysty i delikatny. Omlet biszkoptowy zrobisz z zaledwie 5 składników, które każdy ma w swojej kuchni.

Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Omlet biszkoptowy to wspaniały pomysł na śniadanie, kiedy znudziły ci się kanapki lub jajecznica. Zrobisz go bez najmniejszego problemu, świetnie smakuje na słodko, a także w wersji wytrawnej, na przykład z szynką. Zapraszamy do prostego przepisu na omlet, który nie ma sobie równych.

Przepis na omlet biszkoptowy:

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła

Omlet biszkoptowy - sposób wykonania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Następnie z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem soli. Użyj do tego miksera.
  2. Do ubitych białek dodaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodaj żółtka i miksuj tylko do momentu, aż składniki się połączą.
  3. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę i połącz całość szpatułką. Rób to możliwie jak najostrożniej, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Następnie wylej masę na omlet i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż na wolnym ogniu przez 3-5 minut. Następnie złóż omlet na pół i smaż go kolejne 2 minuty.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, najlepiej od razu po usmażeniu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Zobacz wideo
Więcej o: