Kotlet schabowy Jakuba Kuronia. Chrupiący i aromatyczny. Do przygotowania będziesz potrzebować mleka

To jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Każdy mieszkaniec naszego kraju wprost ubóstwia klasycznego schabowego z ziemniaczkami i surówką. Jest mnóstwo przepisów jak zrobić chrupiącego, delikatnego i soczystego kotleta. Jednak nie z każdego wychodzi tak idealny jak z tego konkretnego.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niedziela od zawsze kojarzy się większości z nas z rosołem i schabowym. Klasyk, który kochają mali i duzi. Kto z nas może się oprzeć złocistej panierce? Nie znam takiej osoby. Dziś przychodzimy z nowym przepisem, który odmieni raz na zawsze twoje obiady. Gwarantujemy, że mięso wychodzi bajeczne, samo rozpływa się w ustach. Jeśli masz ochotę na klasyk w środku tygodnia to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Do dzieła!

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Jakuba Kuronia- https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/perfekcyjny-kotlet-schabowy/

Składniki:

  • Olej do smażenia lub smalec
  • Ziele angielskie (4 sztuki), liść laurowy (4 sztuki)
  • Sól, pieprz
  • Schab (500g)
  • Mleko (2 szklanki)
  • Mąka pszenna (1 szklanka)
  • Bułka tarta (1 szklanka)
  • Cebula
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Jajka ( 2 sztuki)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku przygotuj mięso, pokrój na kawałki, rozbij tłuczkiem.
  2. Weź dużą miskę, włóż kotlety, zalej mlekiem, dodaj sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę oraz obrany czosnek. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, jeśli masz dużo czasu to przygotuj kotlety dzień wcześniej. Postoją przez noc w lodówce, wtedy będą jeszcze lepsze.
  3. Wyciągnij kotlety z zalewy i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym.
  4. Następnie weź 3 miski, do jednej wsyp mąkę, do drugiej rozbełtaj jajko, do ostatniej bułkę tartą.
  5. Najpierw obtocz kotleta w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem z obu stron.

Klasyczny schabowy z chrupiącej panierce najlepiej smakuje z ziemniaczkami z koperkiem oraz surówką własnej roboty. To jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzą. Zaserwuj swoim bliskim schabowego w nowej wersji. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: