Ogórki małosolne według Ani Starmach. Zrobisz je w 15 minut

Ogórki małosolne to dla wielu z nas specjał, na który czekamy cały rok. Na szczęście wraz z nadejściem wiosny, na straganach i w warzywniakach zaczęły pojawiać się ogórki gruntowe. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na wyśmienite ogórki małosolne, prosto od Ani Starmach. Zrobisz je w 15 minut.

Więcej przepisów z użyciem ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki małosolne to przysmak, na który czekamy cały rok. Na całe szczęście sezon na ogórki powoli się zaczyna i znów możemy cieszyć się smakiem naszych ukochanych małosolnych. Przepis Ani Starmach na ogórki małosolne to klasyczna i prosta receptura. Ogórki wychodzą pyszne, chrupiące a co najważniejsze, wykonanie tego specjału zajmie jedynie 15 minut. 

Ogórki małosolne - przepis Ani Starmach

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Anny Starmach.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2,5 l wody
  • 8 gałązek kopru
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki soli

Ogórki małosolne Ani Starmach - sposób wykonania:

  1. Wodę z solą zagotuj i upewnij się, że sól dokładnie się rozpuściła. Następnie pozostaw, by ostygła.
  2. Ogórki umyj pod bieżącą wodą. Czosnek obierz i pokrój na połówki.
  3. Przygotuj gliniane naczynie i dno wyłóż czterema gałązkami kopru. Na koper połóż cztery ząbki czosnku. Następnie ułóż ogórki, dodaj listki laurowe i przykryj je pozostałym koprem i czosnkiem.
  4. Całość zalej ostudzoną wodą. Naczynie przykryj talerzykiem i odłóż w chłodne, ciemne miejsce. Takie ogórki smaczne są już następnego dnia, ale najlepsze będą po 3 dniach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Zobacz wideo

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach: https://aniastarmach.pl/

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.