Szparagi z grilla z szynką parmeńską z przepisu Karola Okrasy. Warto je przygotować, póki trwa sezon

Karol Okrasa podzielił się z widzami na kanale YouTube przepisem na szparagi z grilla z szynką parmeńską. To bardzo proste i efektowne danie możesz podać podczas majówkowego grilla. Z pewnością zasmakuje domownikom i gościom.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

Sezon grillowy za pasem, więc ludzie szukają przepisów na potrawy, które można wrzucić na ruszt. Jedną z wartych wypróbowania receptur podrzucił znany kucharz Karol Okrasa. To przepis na szparagi z grilla z dodatkiem szynki parmeńskiej. Nagranie możecie obejrzeć tutaj - 3 potrawy na grilla Karola Okrasy. Koniecznie wypróbujcie. 

Do szparagów z grilla potrzeba niewielu składników. Część możesz mieć w swojej lodówce

Do potrawy z przepisu Karola Okrasy przygotuj (na jedną porcję):

  • szparagi (zielone) - 200 g,
  • szynkę parmeńską - 3 plastry,
  • cytrynę (sok z połówki oraz startą skórkę z całości),
  • masło - 3 łyżki,
  • oliwa z oliwek - do posmarowania folii,
  • przyprawy - sól, pieprz i listki świeżej bazylii.

Mała wskazówka - kupując szparagi wybieraj te młode i mniejsze. Nie będą łykowate.

Przygotowanie szparagów z grilla zajmuje bardzo niewiele czasu. Sprawdzi się, gdy wpadną niezapowiedziani goście

Przyrządzenie tej potrawy wygląda następująco:

  1. Jeden plaster szynki połóż na grillu i upiecz na chrupko;
  2. Rozłóż folię aluminiową i skrop oliwą oraz posyp skórką z cytryny, solą i pieprzem;
  3. Na tak przygotowanej folii ułóż kolejno plaster szynki, szparagi i masło;
  4. Ponownie posyp skórką z cytryny, solą, pieprzem oraz listkami bazylii;
  5. Na koniec skrapiamy oliwa z oliwek, po czym szczelnie owiń folią, aby masło nie wypłynęło;
  6. Potrawę grilluj ok. 6 minut;

Gotowe szparagi podawaj z dwoma dodatkowymi plastrami szynki - jednym pieczonym i jednym świeżym. Nie zapomnij skropić potrawy sokiem z cytryny i przyprawić odrobiną pieprzu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.