Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę w nowoczesnym wydaniu. Niezbędny jest dodatek majeranku

Kapuśniak - przepis na tę tradycyjną polską zupę od dawna jest chętnie wykorzystywany w naszych kuchniach. Nic dziwnego, to danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również, dzięki dodatkowi mięsnej wkładki, sycące.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kapuśniak to zdecydowane jedna z tych zup, które często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, ta potrawa syci, rozgrzewa i dostarcza niezbędnych witamin. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na to tradycyjne danie. 

Kapuśniak - przepis na tradycyjną polską zupę

Przepis na rozgrzewający kapuśniak znany jest we wszystkich regionach kraju. To prosta i aromatyczna zupa, która wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Wiosną warto podać nieco lżejszą wersję tej potrawy.

Poza walorami smakowymi to także świetne źródło witamin - dzięki dodatkowi kiszonej kapusty dostarczamy organizmowi dużą dawkę witaminy C, a także wspieramy układ odpornościowy i obniżamy ryzyko złapania przeziębienia, o które teraz nietrudno. 

Smacznym dodatkiem, który nada całości charakteru jest mięsna wkładka - najlepiej użyć wędzonych żeberek lub boczku. Nie można także zapomnieć o świeżych warzywach takich jak marchew, ziemniaki, seler i pietruszka. Smak warto wzbogacić przyprawami, w szczególności majerankiem, który idealnie podbija smak dania. 

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Kapuśniak ugotujesz z tych składników. Nie zapomnij o świeżych ziołach

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • średnia pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz czarny,
  • 2 l wody,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od podzielenia żeberek na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju, z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Gotowe żeberka przekładamy do dużego garnka. Jeśli mamy ochotę na nieco lżejszą wersję tego dania, możemy zrezygnować z podsmażania mięsa. Zamiast tego od razu włóżmy je do garnka i zalejmy zimną wodą.
  2. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i pora. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek oraz przyprawy: majeranek i kminek. Odkładamy na bok. 
  3. Do garnka z mięsem przekładamy wcześniej pokrojone marchew, pietruszkę i seler. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie, dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości, około 10-15 minut.  
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie do zupy wcześniej podsmażonej cebuli i pora wraz z przyprawami oraz drobno poszatkowanej kapusty. Po dodaniu tych składników gotujemy przez 30 minut i doprawiamy. 
  5. Kapuśniak podajemy gorący, posypany pietruszką. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: