Więcej domowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kapuśniak to zdecydowane jedna z tych zup, które często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, ta potrawa syci, rozgrzewa i dostarcza niezbędnych witamin. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na to tradycyjne danie.
Kapuśniak - przepis na tradycyjną polską zupę
Przepis na rozgrzewający kapuśniak znany jest we wszystkich regionach kraju. To prosta i aromatyczna zupa, która wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Wiosną warto podać nieco lżejszą wersję tej potrawy.
Poza walorami smakowymi to także świetne źródło witamin - dzięki dodatkowi kiszonej kapusty dostarczamy organizmowi dużą dawkę witaminy C, a także wspieramy układ odpornościowy i obniżamy ryzyko złapania przeziębienia, o które teraz nietrudno.
Smacznym dodatkiem, który nada całości charakteru jest mięsna wkładka - najlepiej użyć wędzonych żeberek lub boczku. Nie można także zapomnieć o świeżych warzywach takich jak marchew, ziemniaki, seler i pietruszka. Smak warto wzbogacić przyprawami, w szczególności majerankiem, który idealnie podbija smak dania.
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona
Kapuśniak ugotujesz z tych składników. Nie zapomnij o świeżych ziołach
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych,
- 300 g kiszonej kapusty,
- cebula,
- 3 ziemniaki,
- por,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- średnia pietruszka,
- kawałek selera,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- łyżka suszonego majeranku,
- pół łyżeczki kminku
- sól, pieprz czarny,
- 2 l wody,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od podzielenia żeberek na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju, z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Gotowe żeberka przekładamy do dużego garnka. Jeśli mamy ochotę na nieco lżejszą wersję tego dania, możemy zrezygnować z podsmażania mięsa. Zamiast tego od razu włóżmy je do garnka i zalejmy zimną wodą.
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i pora. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek oraz przyprawy: majeranek i kminek. Odkładamy na bok.
- Do garnka z mięsem przekładamy wcześniej pokrojone marchew, pietruszkę i seler. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie, dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości, około 10-15 minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie do zupy wcześniej podsmażonej cebuli i pora wraz z przyprawami oraz drobno poszatkowanej kapusty. Po dodaniu tych składników gotujemy przez 30 minut i doprawiamy.
- Kapuśniak podajemy gorący, posypany pietruszką.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.