Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie. Pomysłów na grillowane dania nigdy dość

Wielkim krokami zbliża się majówka 2022 a wraz z nią wielkie majówkowe grillowanie. Proponowane szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie są proste do przygotowania. Samą marynatę przygotujesz z kilku podstawowych składników, dosłownie w kilka chwil. Możesz przy tym skorzystać z pomocy blendera lub malaksera, a do szaszłyków dodać kilka ulubionych warzyw w różnych kolorach.

Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie to świetna opcja na grilla, ale można też przygotować je w piekarniku. To także lżejsza alternatywa dla karkówki i kiełbasy, najpopularniejszych grillowanych potraw. Gwarantujemy, że wyjdzie pyszne, delikatne i aromatyczne danie, które możesz podawać np. z sosem czosnkowym.

Zobacz wideo Azjatycki szaszłyk - kurczak Satay

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie: potrzebne składniki

  • piersi z kurczaka - 4 szt;
  • jogurt naturalny - 400 ml (duży kubek);
  • boczek wędzony - 300 g;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • curry - płaska łyżeczka;
  • ostra papryka - płaska łyżeczka;
  • łagodna papryka - kopiasta łyżeczka;
  • cebula - 4 średnie;
  • sok z połówki cytryny;
  • sól.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywamiSzaszłyki z drobiu i wieprzowiny z warzywami. Mamy sprawdzone przepisy na majówkę

Jak przygotować szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie?

  1. Zacznij od marynaty: jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, curry, ostrą i słodką papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Piersi z kurczaka pokrój w sporą kostkę i zalewamy marynatą, zmieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin - najlepiej jednak na całą noc.
  3. Jeżeli do szaszłyków używasz drewnianych patyczków, to wymocz je wcześniej w wodzie (minimum przez godzinę).
  4. Cebulę pokrój na dość grube plastry, boczek - w nieco cieńsze.
  5. Kurczaka wyciągnij z marynaty (której nadmiar usuniesz) i nadziewaj na patyczki na przemian z boczkiem i cebulą.
  6. Gotowe szaszłyki układaj na dobrze rozgrzanym grillu i piecz po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.

Szaszłyki z piekarnika są świetnym daniem ze względu na pełną dowolność przy ich wykonywaniu.Jak przygotować soczyste i pełne smaku szaszłyki drobiowe? Oto nasz przepis

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: