Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie to świetna opcja na grilla, ale można też przygotować je w piekarniku. To także lżejsza alternatywa dla karkówki i kiełbasy, najpopularniejszych grillowanych potraw. Gwarantujemy, że wyjdzie pyszne, delikatne i aromatyczne danie, które możesz podawać np. z sosem czosnkowym.
Zobacz wideo Azjatycki szaszłyk - kurczak Satay
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie: potrzebne składniki
- piersi z kurczaka - 4 szt;
- jogurt naturalny - 400 ml (duży kubek);
- boczek wędzony - 300 g;
- czosnek - 3 ząbki;
- curry - płaska łyżeczka;
- ostra papryka - płaska łyżeczka;
- łagodna papryka - kopiasta łyżeczka;
- cebula - 4 średnie;
- sok z połówki cytryny;
- sól.
Jak przygotować szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie?
- Zacznij od marynaty: jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, curry, ostrą i słodką papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Piersi z kurczaka pokrój w sporą kostkę i zalewamy marynatą, zmieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin - najlepiej jednak na całą noc.
- Jeżeli do szaszłyków używasz drewnianych patyczków, to wymocz je wcześniej w wodzie (minimum przez godzinę).
- Cebulę pokrój na dość grube plastry, boczek - w nieco cieńsze.
- Kurczaka wyciągnij z marynaty (której nadmiar usuniesz) i nadziewaj na patyczki na przemian z boczkiem i cebulą.
- Gotowe szaszłyki układaj na dobrze rozgrzanym grillu i piecz po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.