Rzeszowiak - przepis na ciasto, które uwielbiały nasze babcie. Ty też się w nim rozsmakujesz!

Rzeszowiak - przepis na ten deser to połączenie aż trzech ciast: orzechowca, sernika i makowca. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Ten wypiek uwielbiały też nasze babcie, warto im zaufać!

Rzeszowiak to ciasto, na które przepis znany jest od pokoleń. Stanowi ciekawą kompozycję składników, łączy ze sobą bowiem aż trzy warstwy: orzechową, makową i serową. W niektórych regionach naszego kraju ten wypiek często gości na świątecznych stołach. Sprawdzi się również na rodzinnych imprezach, czy spotkaniach w gronie znajomych.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków. Przepis retro

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Rzeszowiak - przepis na ciasto, które piekły nasze babcie

Ciasto:

  • 250 g mąki;
  • 2 żółtka;
  • 100 g cukru;
  • 150 g masła;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.

Masa makowa:

  • 250 g maku zmielonego;
  • 2 żółtka;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • łyżka masła/ margaryny;
  • łyżka miodu;
  • 3 krople aromatu migdałowego.

Masa orzechowa:

  • 350 g zmielonych orzechów włoskich;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • łyżka masła lub margaryny.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego;
  • 200 g masła lub margaryny;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • budyń śmietankowy;
  • 6 żółtek;
  • 2 łyżki cukru waniliowego;
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • 10 białek;
  • szczypta soli;
  • cukier puder do posypania.

Tak przygotujesz Rzeszowiaka. Zacznij od upieczenia podstawy

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki wyrób, uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i chłódź w lodówce przez około godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto wyłóż do blaszki 24 × 40 cm z papierem do pieczenia.
  3. Piecz w 180 stopniach Celsjusza około 15 minut.
  4. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  5. Masa makowa: Mak zalej gorącym mlekiem, ostudź.
  6. Żółtka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystości.
  7. Dodać mak i resztę składników, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Masa orzechowa: 

Mleko zagotuj z cukrem i masłem. Zalej nim orzechy, wymieszaj i ostudź.

Masa serowa: 

  1. Twaróg zmiel. Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami do uzyskania puszystej masy.
  2. Dodaj mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksuj do momentu połączenia się składników.
  3. Białka ubij na sztywną pianę z solą.
 

Kolejne kroki po wyrobieniu mas:

  1. 1/2 białek dodaj do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej, delikatnie je wmieszaj do poszczególnych mas.
  2. Na wystudzony spód nałóż wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej, koło niego - pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej.
  3. Na wierzch wyłóż masę serową, ciasto przykryj folią aluminiową. Piecz w 170 stopniach Celsjusza około 60 minut.
  4. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.