Rzeszowiak to ciasto, na które przepis znany jest od pokoleń. Stanowi ciekawą kompozycję składników, łączy ze sobą bowiem aż trzy warstwy: orzechową, makową i serową. W niektórych regionach naszego kraju ten wypiek często gości na świątecznych stołach. Sprawdzi się również na rodzinnych imprezach, czy spotkaniach w gronie znajomych.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków. Przepis retro
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Rzeszowiak - przepis na ciasto, które piekły nasze babcie
Ciasto:
- 250 g mąki;
- 2 żółtka;
- 100 g cukru;
- 150 g masła;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 4 łyżki śmietany 12 proc.
Masa makowa:
- 250 g maku zmielonego;
- 2 żółtka;
- 3/4 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki cukru;
- łyżka masła/ margaryny;
- łyżka miodu;
- 3 krople aromatu migdałowego.
Masa orzechowa:
- 350 g zmielonych orzechów włoskich;
- 1/2 szklanki mleka;
- 3/4 szklanki cukru;
- łyżka masła lub margaryny.
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego;
- 200 g masła lub margaryny;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- budyń śmietankowy;
- 6 żółtek;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 10 białek;
- szczypta soli;
- cukier puder do posypania.
Tak przygotujesz Rzeszowiaka. Zacznij od upieczenia podstawy
Ciasto:
- Wszystkie składniki wyrób, uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i chłódź w lodówce przez około godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyłóż do blaszki 24 × 40 cm z papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza około 15 minut.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Masa makowa: Mak zalej gorącym mlekiem, ostudź.
- Żółtka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystości.
- Dodać mak i resztę składników, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Masa orzechowa:
Mleko zagotuj z cukrem i masłem. Zalej nim orzechy, wymieszaj i ostudź.
Masa serowa:
- Twaróg zmiel. Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami do uzyskania puszystej masy.
- Dodaj mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksuj do momentu połączenia się składników.
- Białka ubij na sztywną pianę z solą.
Kolejne kroki po wyrobieniu mas:
- 1/2 białek dodaj do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej, delikatnie je wmieszaj do poszczególnych mas.
- Na wystudzony spód nałóż wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej, koło niego - pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej.
- Na wierzch wyłóż masę serową, ciasto przykryj folią aluminiową. Piecz w 170 stopniach Celsjusza około 60 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.