Jedyna taka okazja w roku. Kultowy przepis na młodą kapustę z ziemniakami

Młoda kapusta to (zaraz obok szparagów) królowa wiosennych dań. Ma wyjątkowo orzeźwiający smak, a jednocześnie jest chrupka i słodka. Odpowiednio przygotowana potrafi stać się prawdziwym kulinarnym hitem, za którym z utęsknieniem będziemy wzdychać poza sezonem. Podpowiadamy, jak przyrządzić ją najlepiej.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Wiosna jest olbrzymim sprzymierzeńcem zielonych przepisów. W lokalnych warzywniakach znajdziemy świeże, lokalne produkty, które z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni. Jednym z najlepszych pomysłów jest przygotowanie młodej kapusty z ziemniakami i koperkiem. To genialne danie możemy zaserwować na obiad. Jest banalne w przygotowaniu i doskonałe w smaku. Warto oprzeć ten przepis na maśle - nada kapuście kremowego posmaku. 

Naczynie żaroodporneJak wyczyścić naczynie żaroodporne? Wystarczy prosta sztuczka

Przepis na młodą kapustę. Składniki

  • główka młodej kapusty,
  • 6 młodych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 100 g kaszy pęczak,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • świeży koperek,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka octu.

Grillowane warzywaWarzywa na grilla. Jeden z wyborów może zaskoczyć

Sposób przygotowania

1. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło. Smażymy na złoto posiekaną w kosteczkę cebulkę,

2. Połowę cebuli wyjmujemy łyżką na bok (polejemy nią później ziemniaki),

3. Do cebuli dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną w słupki marchewkę. Smażyć razem kilka minut,

4. Kapustę zalać gorącym bulionem,

5. Do gotującego się bulionu dosypać kaszę. Gotować razem 15 minut,

6. W drugim garnku ugotować do miękkości młode ziemniaki. Odcedzić,

7. Pod koniec gotowania, kapustę doprawić majerankiem, solą, pieprzem i octem,

8. Serwować w dwóch oddzielnych talerzykach: na jednym położyć ziemniaki polane masłem z cebulką i posypane koperkiem, na drugim świeżą kapustę. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: