Pierogi z mięsem z rosołu. Sprytny sposób na wykorzystanie resztek. A smak? Bajka!

Zdarza się, że po zrobieniu rosołu zastanawiamy się, co zrobić z mięsem, które zostało po gotowaniu. Z braku pomysłów mięsna wkładka z zupy często ląduje w koszu, co nie jest zbyt ekologiczne i powiększa i tak już duży problem marnowania żywności. A przecież mięso z rosołu można wykorzystać w fantastyczny sposób. Na przykład nadziewając nim pierogi. Jeśli jesteście fanami tej potrawy, gwarantujemy wam, że pierogi z mięsem z rosołu też wam zasmakują.

Więcej przepisów na pierogi znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Mięso i warzywa z rosołu nie muszą trafić do kosza. Jest naprawdę wiele sposobów na ich wykorzystanie. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a wy przekonacie się, jak łatwo jest być zero waste w kuchni. Jednym z pomysłów na to, jak użyć resztek, które zostają po ugotowaniu zupy, jest zrobienie farszu do pierogów. Zapewniamy was, że w takim wydaniu na pewno wam zasmakują. Gotowi na przepis na pierogi z mięsem z rosołu?

Zobacz wideo Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci

Pierogi z mięsem z rosołu - przepis zero waste

Składniki:

Na farsz:

  • 500-600 g mięsa z rosołu
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • można też użyć marchewki i pietruszki z rosołu

Na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 240 ml gorącej wody
  • dwie łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę mieszamy z solą, gorącą wodą oraz olejem. Zagniatamy tak, żeby ciasto było gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka, na które później nałożymy farsz.

Mięso i warzywa z rosołu mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni. Dodajemy ją do zmielonych wcześniej składników i doprawiamy. Mieszamy, żeby wszystko się ze sobą ładnie połączyło. 

Farsz nakładamy łyżeczką na wykrojone wcześniej kółka. Nie za dużo, żeby nie było problemów ze sklejaniem. Zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi gotujemy porcjami w osolonym wrzątku przez kilka minut. Po ugotowaniu i wyłowieniu z garnka pierogi z mięsem z rosołu można podawać ze skwarkami lub bez - wedle uznania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.