Więcej przepisów na pierogi znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Mięso i warzywa z rosołu nie muszą trafić do kosza. Jest naprawdę wiele sposobów na ich wykorzystanie. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a wy przekonacie się, jak łatwo jest być zero waste w kuchni. Jednym z pomysłów na to, jak użyć resztek, które zostają po ugotowaniu zupy, jest zrobienie farszu do pierogów. Zapewniamy was, że w takim wydaniu na pewno wam zasmakują. Gotowi na przepis na pierogi z mięsem z rosołu?
Składniki:
Na farsz:
Na ciasto:
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę mieszamy z solą, gorącą wodą oraz olejem. Zagniatamy tak, żeby ciasto było gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka, na które później nałożymy farsz.
Mięso i warzywa z rosołu mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni. Dodajemy ją do zmielonych wcześniej składników i doprawiamy. Mieszamy, żeby wszystko się ze sobą ładnie połączyło.
Farsz nakładamy łyżeczką na wykrojone wcześniej kółka. Nie za dużo, żeby nie było problemów ze sklejaniem. Zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi gotujemy porcjami w osolonym wrzątku przez kilka minut. Po ugotowaniu i wyłowieniu z garnka pierogi z mięsem z rosołu można podawać ze skwarkami lub bez - wedle uznania.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.