Ziemniaki Hasselback, czyli chrupiąca rozkosz pachnąca ziołami. Zastosuj trik z łyżką, a ułatwisz sobie pracę

Ziemniaki Hasselback to prawdziwy przysmak wywodzący się ze Szwecji. To pyszne, chrupiące ziemniaki pieczone w całości w wysokiej temperaturze z mnóstwem charakterystycznych nacięć. Dodaje się do nich masło i aromatyczne zioła. Żeby ziemniaki Hasselback były idealne, oprócz sposobu pieczenia, ważne jest ich przygotowanie - pomoże w tym drewniana łyżka.

Ziemniaki to warzywo, które pod każdą postacią smakują świetnie, ale ziemniaki Hesselback to prawdziwe ziemniaczane objawienie. Ich przygotowanie jest banalne, a najwięcej zachodu sprawi robienie nacięć - ma być ich dużo, ale pod żadnym pozorem nie mogą przeciąć ziemniaka do końca. To zadanie ułatwi drewniana łyżka - po prostu połóż na niej ziemniaka i wbijaj nóź, aż poczujesz opór łyżki. Wówczas wszystkie nacięcia będą równe, a ty się nie skaleczysz.

Ziemniaki Hasselback - przepis na najlepszy dodatek do obiadu

Potrzebne składniki:

  • 8-10 niedużych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • świeży rozmaryn
  • masło

Ziemniaki Hasselback - sposób wykonania

  1. Ziemniaków nie obieraj. Opłucz je dokładnie i porządnie wyszoruj szczoteczką. Następnie każdego ziemniaka połóż na drewnianej łyżce i ostrym nożem rób nacięcia. Powinny być co 2-3 mm.
  2. Przygotuj żeliwną brytfannę lub naczynie żaroodporne. Posmaruj je oliwą i dodaj rozgnieciony czosnek. Ułóż ziemniaki tak, by były nacięciami do góry i polej je oliwą oraz oprósz solą i przykryj pokrywką naczynie.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni i piecz w nim ziemniaki przez pół godziny. Następnie ostrożnie zdejmij pokrywkę i na każdego ziemniaka połóż kawałek masła. Piecz pod przykryciem przez kolejne pół godziny.

Takie ziemniaki to chyba najlepsza potrawa, jaka może powstać z tego warzywa. Jeśli jesteś fanem ziemniaków lub po prostu lubisz prostą i smaczną kuchnię, ziemniaki Hasselback z pewnością skradną twoje serce. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.