Ziemniaki to warzywo, które pod każdą postacią smakują świetnie, ale ziemniaki Hesselback to prawdziwe ziemniaczane objawienie. Ich przygotowanie jest banalne, a najwięcej zachodu sprawi robienie nacięć - ma być ich dużo, ale pod żadnym pozorem nie mogą przeciąć ziemniaka do końca. To zadanie ułatwi drewniana łyżka - po prostu połóż na niej ziemniaka i wbijaj nóź, aż poczujesz opór łyżki. Wówczas wszystkie nacięcia będą równe, a ty się nie skaleczysz.
Marynata do kurczaka podstawą udanego obiadu. Poznaj 4 przepisy na marynaty
Ziemniaki Hasselback - przepis na najlepszy dodatek do obiadu
Potrzebne składniki:
- 8-10 niedużych ziemniaków
- 4 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- świeży rozmaryn
- masło
Ziemniaki Hasselback - sposób wykonania
- Ziemniaków nie obieraj. Opłucz je dokładnie i porządnie wyszoruj szczoteczką. Następnie każdego ziemniaka połóż na drewnianej łyżce i ostrym nożem rób nacięcia. Powinny być co 2-3 mm.
- Przygotuj żeliwną brytfannę lub naczynie żaroodporne. Posmaruj je oliwą i dodaj rozgnieciony czosnek. Ułóż ziemniaki tak, by były nacięciami do góry i polej je oliwą oraz oprósz solą i przykryj pokrywką naczynie.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni i piecz w nim ziemniaki przez pół godziny. Następnie ostrożnie zdejmij pokrywkę i na każdego ziemniaka połóż kawałek masła. Piecz pod przykryciem przez kolejne pół godziny.
Kotlety schabowe na trzy sposoby: z piekarnika i nie tylko. Jak zrobić?
Takie ziemniaki to chyba najlepsza potrawa, jaka może powstać z tego warzywa. Jeśli jesteś fanem ziemniaków lub po prostu lubisz prostą i smaczną kuchnię, ziemniaki Hasselback z pewnością skradną twoje serce. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.