Krem sułtański: przepis na deser z minionej epoki. Przygotuj, jeśli masz ochotę na kulinarną podróż w czasie

Krem sułtański - przepis na ten słynny deser z czasów PRL-u warto wypróbować także dziś. Ubita słodka śmietanka kremówka w dwóch odsłonach, jasnej i ciemnej - kakaowej, była uwielbiana nie tylko przez najmłodszych.

Krem sułtański był prawdziwym kawiarnianym hitem minionej epoki. Osoby, które pamiętają czasy jego świetności, wspominają, że był niesamowitym rarytasem. Czy dziś da się przygotować deser o tym wyjątkowym smaku? Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Krem sułtański - przepis, z którego przygotujesz trzy porcje deseru

  • 400 g śmietanki kremówki 36 proc. (dobrze schłodzonej);
  • 5 łyżek cukru pudru;
  • 3 łyżki rodzynek;
  • 50 ml wody z odrobiną aromatu rumowego;
  • 3 łyżki naturalnego kakao;
  • 2 małe bezy;
  • 3 okrągłe biszkopciki.

Jak zrobić hit PRL-u? Przepis jest prosty!

  1. Rodzynki zalej wodą z dodatkiem aromatu rumowego i odstaw na 30 minut do namoczenia. Następnie odcedź i osusz.
  2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj trzy łyżki cukru pudru, trzy łyżki naturalnego kakao oraz połowę namoczonych rodzynków, całość zmiksuj. Do drugiej dodaj dwie łyżki cukru pudru, również krótko zmiksuj.
  3. Do trzech szklanek nałóż ciemny krem, a następnie jasny. Wierzch posyp resztą rodzynków oraz pokruszonymi bezikami. Na górze deserków umieść po jednym biszkopciku. Krem sułtański najlepiej smakuje po odleżeniu w lodówce przez godzinę.

Gotowy krem sułtański możesz wzbogacić o migdały lub orzechy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.