Szarlotka - przepis na dużą blachę. Użyj tego rodzaju jabłek i kruszonki, a efekt będzie powalający

Szarlotka - przepis na dużą blachę tego popularnego i często przygotowywanego ciasta warto zapisać. Dlaczego? Dzięki dodatkowi kwaśnych jabłek i kruszonki, ten wypiek smakuje dobrze o każdej porze roku. Przygotuj aromatyczną zarlotkę, która z pewnością zasmakuje domownikom.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród przepisów na domowe ciasta nie może zabraknąć aromatycznej szarlotki z dodatkiem chrupiącej kruszonki. Ten pyszny wypiek z kwaśnymi jabłkami ma wielu fanów. Przygotuj więc szarlotkę w dużej blaszce, to zagwarantuje solidną porcję dla każdego. 

Aromatyczna szarlotka - przepis na dużą blachę

Aby przygotować smaczne ciasto, wybierz odpowiednie składniki, które zadecydują o finalnym efekcie. Ważną rolę odgrywają tu jabłka, warto przygotować je wcześniej i poddusić z dodatkiem cynamonu i cukru. Można też wykorzystać surowe kawałki owoców lub gotową masę. Najlepsze rodzaje jabłek do tego deseru to: szara reneta, złota reneta, antonówka, czy papierówka. Szarlotka smakuje wyśmienicie z dodatkiem kruszonki, która nadaje całości chrupkości i słodyczy. Przygotowanie dużej blachy szarlotki z pewnością się opłaci - jeśli ciasto nie zniknie tego samego dnia, wystarczy je przykryć bawełnianą ściereczką lub przełożyć do szczelnego opakowania. Tak przechowywane, będzie nadal świeże kolejnego dnia. 

Zobacz wideo Szarlotka królewska

Jak przygotować szarlotkę? Skorzystaj z tego przepisu

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 350 g zimnego masła,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek szara reneta,
  • laska cynamonu lub dwie łyżeczki cynamonu mielonego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych,
  • sok z połowy cytryny.

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta - mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy zimne, pokrojone w kawałki masło, cukier, cukier waniliowy i delikatnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka i energicznie zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę i odkładamy 1/3 ciasta, a następnie zawijamy ją w folię i przekładamy do zamrażalki.
  2. Przygotowujemy kruszonkę - łączymy wszystkie składniki, ugniatamy, formujemy w kulę i w folii także przekładamy do zamrażalki. 
  3. Pozostałe ciasto delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. 
  4. Blaszkę wyciągamy z zamrażalki i ostrożnie formujemy brzegi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy nadzienie - jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. 
  6. Ciasto wyciągamy z piekarnika. Posypujemy płatkami migdałowymi i nakładamy sporą warstwę jabłek. Na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta i posypujemy kruszonką. 
  7. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. 
  8. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Szarlotka świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.