Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii
Chcecie czymś zaskoczyć swoich gości na majówce? Zróbcie ziemniaki z ogniska z sosem i wędzonym pstrągiem. To nietypowy przepis na majówkową klasykę. Autorem tej receptury jest Karol Okrasa, a jej przygotowanie zajmie mniej niż godzinę.
Ziemniaki z grilla w sreberku z masłem czosnkowym [PRZEPIS]
Wykwintne ziemniaki z ogniska według Karola Okrasy. Tak je przygotujesz!
Składniki:
- ziemniaki - pół kilograma,
- wędzony pstrąg,
- cebula,
- czosnek - 3 ząbki,
- twaróg - 3/4 opakowania,
- ser dojrzewający (np. parmezan) - 100 g,
- śmietana (kwaśna i gęsta) - małe opakowanie,
- masło - ćwierć kostki,
- przyprawy - sól i pieprz.
Pieczone ziemniaki z ogniska ? jak przygotować? Podpowiadamy
Tym przepisem zachwycisz gości podczas imprezy pod chmurką
Etapy przyrządzania ziemniaków z ogniska z wędzonym pstrągiem i sosem są następujące:
- Ziemniaki porządnie umyj (ale ich nie obieraj) i pokrój na plastry o grubości półtora centymetra;
- Rozłóż folię aluminiową, posmaruj masłem i ułóż na niej ziemniaczane plastry;
- Zawiń szczelnie folię i piecz ziemniaki w ognisku przez 35 - 40 minut;
- W misce wymieszaj pokruszony twaróg, śmietanę i starty ser dojrzewający;
- Do mieszanki dołóż posiekaną cebulę z czosnkiem. Przypraw do smaku i wymieszaj;
- Sos odłóż na 10 minut. W tym czasie pstrąga obierz ze skóry i wyjmij wszystkie ości;
- Gdy ziemniaki się upieką, serwuj je z dodatkiem wędzonego pstrąga i sosu.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc