Ciasto poczwórnie czekoladowe Nigelli Lawson. Zniknie ze stołu błyskawicznie. "Absolutnie boskie"

Ciasta czekoladowe to chyba najlepsze i najprostsze ciasta na świecie. A gdy są poczwórne, to już w ogóle nokautują całą stawkę ciast czekoladowych. Tak jak to z przepisu Nigelli Lawson, która nazwała je tak na cześć czterech czekoladowych składników: kakao, kawałków czekolady, syropu czekoladowego oraz płatków czekoladowych do posypania wierzchu deseru.

Więcej przepisów na desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto poczwórnie czekoladowe. Już sama nazwa przykuwa uwagę. Nawet tych, dla których czekolada wcale nie jest ulubioną słodkością. Ale przyznajcie, że ta poczwórność intryguje. Wydaje się, że całkiem słusznie, bo fani Nigelli Lawson pod jej postem na Instagramie, w którym podała przepis na ciasto, rozpływali się z zachwytu.

Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek istniało.
Robiłam to ciasto już tyle razy. Zdecydowanie moje ulubione.
Piekłam je kilka razy i potwierdzam, że jest absolutnie boskie.
 

Jeżeli jesteście ciekawi, czy to wszystko prawda, przetestujcie przepis Nigelli Lawson. Więcej jej receptur na desery i nie tylko znajdziecie na oficjalnej stronie dziennikarki.

Ciasto poczwórnie czekoladowe Nigelli Lawson

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 275 g cukru pudru
  • 50 g prawdziwego kakao
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml wrzącej wody
  • 175 g kawałków gorzkiej czekolady

Na syrop:

  • łyżeczka kakao
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru pudru
  • 25 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Przygotuj keksówkę do pieczenia ciasta (ta Nigelli ma 21 cm x 11 cm). Wysmaruj ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia tak, żeby wystawał z foremki. 

Mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt z wanilii i śmietanę zmiksuj na gładką i błyszczącą masę. Następnie dolej wrzątku i zmiksuj ponownie. Do przygotowanej masy wsyp kawałki czekolady i wmieszaj je dokładnie szpatułką. 

Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około godzinę. Ciasto powinno lekko pęknąć na środku, a patyczek po włożeniu do środka powinien być suchy. Nigella podkreśla jednak, że jej ciasto poczwórnie czekoladowe powinno być też lekko wilgotne, więc nie należy się przejmować, jeśli pojedyncze okruszki zostaną na patyczku.

Na około 10 minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika zacznij robić syrop. Do garnka wsyp kakao i cukier puder, dolej wody i gotuj przez pięć minut. Płyn powinien się zredukować i powinien utworzyć się syrop.

Ciasto wyjmij z piekarnika i nakłuj w kilku miejscach. Następnie polej je obficie syropem. Spłynie na boki, ale dostanie się też do środka deseru przez zrobione wcześniej otworki. Pozostaw ciasto do ostygnięcia.

Gdy wystygnie, wyjmij je delikatnie z keksówki. Pokrusz czekoladę lub zetrzyj na tarce i posyp nią wierzch ciasta. Gotowe! Właśnie zrobiłeś/zrobiłaś własne ciasto poczwórnie czekoladowe.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.