Więcej przepisów na idealne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na bezę zawiera trzy podstawowe składniki - cukier, białko i odrobina soku z cytryny. Proporcje są znane - jedno białko na 50 g cukru. Jednak nawet jeśli zachowamy proporcje, beza może nam nie wyjść, co skutecznie potrafi popsuć humor. Co zatem należy zrobić, by beza wyszła perfekcyjna? Oto trzy przydatne wskazówki.
Po pierwsze: białko musi być absolutnie czyste. Co to dokładnie oznacza? W momencie, kiedy oddzielamy białko od żółtka, nie może mieć ona nawet najmniejszej odrobiny zanieczyszczenia. Więc jeśli przy rozbijaniu jajek twoje białko pobrudzi się żółtkiem, lub czymkolwiek, lepiej inaczej wykorzystaj to jajko, np. na omlet. Ważną rzeczą jest także naczynie, w którym ubijemy białka na pianę - musi być absolutnie suche i mieć temperaturę pokojową. Jeśli będzie w nim chociaż jedna mała kropelka wody lub innej substancji, beza nie wyjdzie.
Po drugie: białka i cukier muszą być konkretne. Do bezy najlepiej nadają się jajka kilkudniowe, obowiązkowo w temperaturze pokojowej. Takie zdecydowanie łatwiej się ubiją. Natomiast cukier, którego użyjemy do bezy, powinien mieć dość drobne kryształki. Lepiej zrezygnować ze zwykłego cukru na rzecz specjalnego cukru do wypieków.
Po trzecie: bezy się nie piecze, a suszy. By beza wyszła idealnie chrupiąca i nie opadła, lepiej zrezygnować z pieczenia w wysokiej temperaturze. Najlepszym sposobem jest umieszczenie ubitych białek w piekarniku nagrzanym do ok. 130 stopni na 10 minut, następnie zmniejszenie temperatury i suszenie jej w 100 stopniach przez 2 godziny.
Składniki:
Taka beza to gwarancja idealnych wypieków i różnych ciasteczek. Jeśli zapamiętasz te proste zasady, bezowy sukces gwarantowany.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.