Beza wyjdzie idealna, jeśli zapamiętasz te trzy wskazówki. Nie tylko proporcje są ważne

Beza to świetny pomysł na słodką przekąskę w postaci małych i chrupiących ciasteczek, ale także jest podstawą smaku wielu ciast i tortów. Przygotowanie bezy nie jest skomplikowane, ale ten wypiek ma tendencję do opadania, kruszenia się lub karmelizowania. Dziś zdradzimy ci trzy sposoby, dzięki którym twoja beza wyjdzie idealna.

Więcej przepisów na idealne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na bezę zawiera trzy podstawowe składniki - cukier, białko i odrobina soku z cytryny. Proporcje są znane - jedno białko na 50 g cukru. Jednak nawet jeśli zachowamy proporcje, beza może nam nie wyjść, co skutecznie potrafi popsuć humor. Co zatem należy zrobić, by beza wyszła perfekcyjna? Oto trzy przydatne wskazówki.

Kukurydza z grillaPrzekąski na grilla. Pięć szybkich przepisów na mięsne i warzywne przegryzki

Po pierwsze: białko musi być absolutnie czyste. Co to dokładnie oznacza? W momencie, kiedy oddzielamy białko od żółtka, nie może mieć ona nawet najmniejszej odrobiny zanieczyszczenia. Więc jeśli przy rozbijaniu jajek twoje białko pobrudzi się żółtkiem, lub czymkolwiek, lepiej inaczej wykorzystaj to jajko, np. na omlet. Ważną rzeczą jest także naczynie, w którym ubijemy białka na pianę - musi być absolutnie suche i mieć temperaturę pokojową. Jeśli będzie w nim chociaż jedna mała kropelka wody lub innej substancji, beza nie wyjdzie.

Po drugie: białka i cukier muszą być konkretne. Do bezy najlepiej nadają się jajka kilkudniowe, obowiązkowo w temperaturze pokojowej. Takie zdecydowanie łatwiej się ubiją. Natomiast cukier, którego użyjemy do bezy, powinien mieć dość drobne kryształki. Lepiej zrezygnować ze zwykłego cukru na rzecz specjalnego cukru do wypieków.

Po trzecie: bezy się nie piecze, a suszy. By beza wyszła idealnie chrupiąca i nie opadła, lepiej zrezygnować z pieczenia w wysokiej temperaturze. Najlepszym sposobem jest umieszczenie ubitych białek w piekarniku nagrzanym do ok. 130 stopni na 10 minut, następnie zmniejszenie temperatury i suszenie jej w 100 stopniach przez 2 godziny.

Ciasto poczwórnie czekoladowe Nigelli Lawson / zdjęcie ilustracyjneCiasto poczwórnie czekoladowe Nigelli Lawson. Zniknie ze stołu błyskawicznie

Idealna beza - przepis

Składniki:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 300 z drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Idealna beza - sposób wykonania

  1. Przed przystąpieniem do pracy, przygotuj wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 130 stopni. Przygotuj formę do pieczenia (jeśli jej używasz), wyłóż ją papierem. Przygotuj także miskę, w której będziesz ubijać ciałka i upewnij się, że jest sucha.
  2. Jajka ostrożnie rozbij i dokładnie oddziel białka od żółtek. Dołóż starań, by białko było zupełnie czyste i pozbawione jakichkolwiek zabrudzeń.
  3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Kiedy będą już sztywne, zmniejsz obroty miksera i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Następną łyżkę cukru dodaj wówczas, kiedy poprzednia całkowicie się rozpuściła. Na koniec miksowania, dodaj sok z cytryny. 
  4. Bezę przełóż do formy wyłożonej papierem i za pomocą szpatułki nadaj jej wybrany kształt. Piecz w 130 stopniach przez ok. 10 minut. Następnie zmniejsz moc grzania do 100 stopni i susz bezę przez 2-2,5 godziny. Pozostaw bezę w piekarniku, do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz wideo

Taka beza to gwarancja idealnych wypieków i różnych ciasteczek. Jeśli zapamiętasz te proste zasady, bezowy sukces gwarantowany.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: