Zupa z botwinki, która pachnie i smakuje wiosną. Magda Gessler radzi, co dodać, by ją podkręcić

Zupa z botwinki to niekwestionowana królowa wiosennych i letnich smaków. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, ale istnieje łatwy sposób, by podkreślić jej smak i nadać jej nieco charakteru. Magda Gessler poleca wzbogacić przepis o zakwas buraczany. Ważne jest także mięso - najlepsza botwinka wyjdzie na kawałku mięsa z kością.

Więcej przepisów na zupy pachnące wiosną znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa z botwinki to coś, na co czekamy cały rok. Jej przygotowanie jest łatwe i nie powinno stanowić problemu dla osób, które na co dzień mają mało wspólnego z gotowaniem. Magda Gessler poleca, by wzbogacić botwinkę szklanką kwasu z buraków - nada to wytrawnego i bogatego smaku. Zapraszamy do przepisu, który pokocha każdy miłośnik wiosennych smaków.

Zupa z botwiny - przepis:

Składniki:

  • ok. 300 g mięsa z kością (najlepiej użyć cielęciny)
  • 2 pęczki botwinki
  • szklanka kwasu buraczanego
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, por
  • 1 śmietana 18 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • porządna garść posiekanego koperku
  • sól, 7 ziaren pieprzu, szczypta cukru
  • 4 jajka na twardo

Zupa z botwiny - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wywaru. Mięso opłucz i przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą i lekko osól. Zagotuj na średnim ogniu i zdejmij szumowiny, Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa i gotuj całość pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie dodaj ziarenka pieprzu i gotuj kolejne 10-15 minut. Następnie odcedź wywar.
  2. Botwinkę opłucz i posiekaj. Dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kwas z buraków oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz jeśli zachodzi potrzeba, szczypta cukru.
  3. Teraz czas na zagęszczenie mąką. Do miski lub kubeczka dodaj mąkę, szczyptę soli oraz trochę zimnej wody i wymieszaj tak, by utworzyła się jednolita papka. Nie powinna być za gęsta. Następnie ostrożnie wlej ją do zupy, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. 
  4. Następnie zapraw zupę śmietanką. Zawartość opakowania śmietany 18 proc. przełóż do miski lub rondelka i dolej ok. 100 ml wywaru. Zmiksuj całość i dodaj do garnka. Dokładnie zamieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dodaj posiekany koperek.
  5. Podawaj na zimno lub na ciepło z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Dodatek kwasu z buraków świetnie podkreśli smak wiosennej botwinki i sprawi, że zupa będzie miała jeszcze więcej witamin. Najlepszy zakwas zrobisz samodzielnie z tego przepisu.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.