Więcej przepisów na zupy pachnące wiosną znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa z botwinki to coś, na co czekamy cały rok. Jej przygotowanie jest łatwe i nie powinno stanowić problemu dla osób, które na co dzień mają mało wspólnego z gotowaniem. Magda Gessler poleca, by wzbogacić botwinkę szklanką kwasu z buraków - nada to wytrawnego i bogatego smaku. Zapraszamy do przepisu, który pokocha każdy miłośnik wiosennych smaków.
Zupa z botwiny - przepis:
Składniki:
- ok. 300 g mięsa z kością (najlepiej użyć cielęciny)
- 2 pęczki botwinki
- szklanka kwasu buraczanego
- włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, por
- 1 śmietana 18 proc.
- 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- porządna garść posiekanego koperku
- sól, 7 ziaren pieprzu, szczypta cukru
- 4 jajka na twardo
Zupa z botwiny - sposób wykonania:
- Zacznij od wywaru. Mięso opłucz i przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą i lekko osól. Zagotuj na średnim ogniu i zdejmij szumowiny, Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa i gotuj całość pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie dodaj ziarenka pieprzu i gotuj kolejne 10-15 minut. Następnie odcedź wywar.
- Botwinkę opłucz i posiekaj. Dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kwas z buraków oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz jeśli zachodzi potrzeba, szczypta cukru.
- Teraz czas na zagęszczenie mąką. Do miski lub kubeczka dodaj mąkę, szczyptę soli oraz trochę zimnej wody i wymieszaj tak, by utworzyła się jednolita papka. Nie powinna być za gęsta. Następnie ostrożnie wlej ją do zupy, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Następnie zapraw zupę śmietanką. Zawartość opakowania śmietany 18 proc. przełóż do miski lub rondelka i dolej ok. 100 ml wywaru. Zmiksuj całość i dodaj do garnka. Dokładnie zamieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dodaj posiekany koperek.
- Podawaj na zimno lub na ciepło z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Dodatek kwasu z buraków świetnie podkreśli smak wiosennej botwinki i sprawi, że zupa będzie miała jeszcze więcej witamin. Najlepszy zakwas zrobisz samodzielnie z tego przepisu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.