Szaszłyki na grilla. Szybka i sycąca przekąska. Połącz warzywa i mięso, a będą przepyszne

Szaszłyki na grilla to przekąska, która często ląduje w naszym menu. Jak je przygotować, by były najlepsze na świecie? Sekret tkwi w odpowiednim ułożeniu składników, przyprawach i marynacie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Majówka już niedługo, więc sezon grillowy możemy uznać, że właśnie rozpoczął się sezon na grilla. Co roku na ruszt wrzucamy kiełbaski, skrzydełka lub karkówkę. Co powiecie na lekkie urozmaicenie menu? Szaszłyki na grilla mogą zrobić furorę. To szybka przekąska, w której mięso i warzywa idealnie się ze sobą łączą. Plusem jest też to, że można je przyrządzać na różne sposoby. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. 

Szaszłyki na grilla. Ważny jest wybór składników i ich przygotowanie

Od was zależy, z czego chcecie zrobić tę przekąskę. Nie ma żadnych ograniczeń. Możecie połączyć kurczaka z pieczarkami, paprykami, czerwoną cebulą i kiełbasą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do mięsa dołączyć owocowe dodatki. Szaszłyki mogą być też w całości wegetariańskie. Ciekawie prezentują się te małe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym serem. Fani ryb i owoców morza kurczaka lub karkówkę mogą zastąpić krewetkami i łososiem.

Pamiętajcie o tym, że mięso trzeba wcześniej zamarynować. To bardzo ważne, gdy chcemy wrzucić szaszłyki na grilla. Jeśli chcecie, by marynata szybciej dostała się do wnętrza karkówki, możecie użyć specjalnego nakłuwacza do mięs.

Szaszłyki na grilla. Kawałki powinny być podobnej wielkości

Dlaczego to takie ważne? Dzięki temu przekąska będzie piekła się równomiernie. Warto wiedzieć jednak o tym, że składniki będą się kurczyć pod wpływem ciepła. Nie warto więc kroić ich na zbyt małe kawałki. Cukinię możecie pokroić w grube plasterki, paprykę w większe kawałki, a pomidorki nadziewajcie w całości. Kawałki mięsa zachowają swoją soczystość, jeśli będziecie przekładać je boczkiem. Szaszłyki grillujcie na specjalnej tacce. Dobrym pomysłem będzie też owinięcie ich w folię aluminiową. Pod żadnym pozorem nie kładźcie ich bezpośrednio na ruszt. Gotową przekąskę ułóżcie na talerzach i podawajcie z grzankami lub lekką sałatką. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: