Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy przygotowuje po swojemu. Składniki często dodajemy na oko, dbając jedynie o konsystencję naleśnikowej masy. Czasem jednak warto postawić na sprawdzone sztuczki, które mogą sprawić, że odkryjemy to danie na nowo. Jedną z nich zdradził słynny francuski szef kuchni Michael Roux.
Roux był bardzo znanym francuskim restauratorem i szefem kuchni. W 1967 roku w Londynie założył wraz z młodszym bratem Michelem restaurację Le Gavroche, która jako pierwsza na Wyspach otrzymała jedną, a potem - 1982 roku - trzy gwiazdki w słynnym przewodniku turystycznym Michelin. W restauracji częstym gościem bywała np. królowa Elżbieta.
Kucharz zmarł w 2020 roku, jednak zostawił po sobie wiele publikacji, z których młodzi pasjonaci gotowania uczą się zawodu. Wśród nich jest m.in. książka "Eggs" ("Jajka") ze 130 prostymi przepisami kulinarnymi na potrawy z tym składnikiem. Znajduje się w niej m.in. genialny przepis na naleśniki, do których Michel Roux dodawał śmietanę kremówkę.
1. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą,
2. Do mąki wbij jajka, następnie stopniowo dodawaj mleko, wodę, cukier puder i śmietankę. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw na godzinę do lodówki,
3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Ustaw ją na średnim ogniu i wlewaj powoli naleśnikowe ciasto chochelką. Wygładź powierzchnię naleśnika i smaż obustronnie na złoty kolor (około 45 sekund z każdej strony),
4. Serwuj z ulubionymi dodatkami.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.