• Link został skopiowany

Przepis na mistrzowskie naleśniki. Dolej jeden składnik, a będą nieziemsko delikatne

Naleśniki to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi. W dodatku są proste do przyrządzenia, a lista składników jest niezwykle krótka. A co, jeśli dodanie niestandardowego produktu sprawi, że nasze naleśniki niemal eksplodują genialnym smakiem i delikatnością? Podpowiadamy, jak wynieść to danie na zupelnie nowy poziom.
Naleśniki
Helena Zolotuhina /Shutterstock

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy przygotowuje po swojemu. Składniki często dodajemy na oko, dbając jedynie o konsystencję naleśnikowej masy. Czasem jednak warto postawić na sprawdzone sztuczki, które mogą sprawić, że odkryjemy to danie na nowo. Jedną z nich zdradził słynny francuski szef kuchni Michael Roux. 

Naleśniki z przepisu znanego szefa kuchni

Roux był bardzo znanym francuskim restauratorem i szefem kuchni. W 1967 roku w Londynie założył wraz z młodszym bratem Michelem restaurację Le Gavroche, która jako pierwsza na Wyspach otrzymała jedną, a potem - 1982 roku - trzy gwiazdki w słynnym przewodniku turystycznym Michelin. W restauracji częstym gościem bywała np. królowa Elżbieta. 

Kucharz zmarł w 2020 roku, jednak zostawił po sobie wiele publikacji, z których młodzi pasjonaci gotowania uczą się zawodu. Wśród nich jest m.in. książka "Eggs" ("Jajka") ze 130 prostymi przepisami kulinarnymi na potrawy z tym składnikiem. Znajduje się w niej m.in. genialny przepis na naleśniki, do których Michel Roux dodawał śmietanę kremówkę.

Najlepsze naleśniki. Składniki

  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • 200 g mąki,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą,

2. Do mąki wbij jajka, następnie stopniowo dodawaj mleko, wodę, cukier puder i śmietankę. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw na godzinę do lodówki,

3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Ustaw ją na średnim ogniu i wlewaj powoli naleśnikowe ciasto chochelką. Wygładź powierzchnię naleśnika i smaż obustronnie na złoty kolor (około 45 sekund z każdej strony),

4. Serwuj z ulubionymi dodatkami. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: