Ciasto na krakersach jak Raffaello - potrzebujesz tylko 15 minut. Wyjdzie cała blacha!

Wielbiciele kokosów uwielbiają tego typu ciasta. Są nie tylko pyszne, lecz także proste i szybkie w przygotowaniu. Podpowiadamy jak przygotować ten przysmak w kilkanaście minut.

Więcej ciekawych tematów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Sernik mango - klasyk w nowej postaci

Ciasto, które smakuje jak Raffaello, to idealne danie na przyjęcia. Jeśli do jego przygotowania użyjemy krakerów, ich słony smak świetnie przełamie słodycz kremu. Oto prosta receptura krok po kroku.

Ciasto na krakersach jak Raffaello - składniki

Składniki, których potrzebujemy to:

  • 200 g miękkiego masła;
  • około 600 g kwadratowych krakersów;
  • opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego;
  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 1 litr mleka;
  • pół szklanki cukru (pomiń, jeśli używasz budyniu z dodatkiem cukru);
  • 3 łyżki likieru kokosowego lub aromatu

Ciasto na krakersach jak Raffaello -przepis krok po kroku

Przygotowujemy prostokątną blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Następnie odlewamy szklankę mleko, mieszamy w niej dwa opakowania budyniu. W garnku zagotowujemy pozostałą część mleka. Gdy jest już gorące, wlewamy rozrobiony wcześniej budyń. Gotujemy dalej i mieszamy, aby zagęścić budyń i pozbyć się wszystkich grudek.

W misce mikserem ucieramy masło lub masło z cukrem (jeśli budyń nie był słodzony). Cały czas miksując, dolewamy kolejne porcje budyniu. Dodajemy wiórki kokosowe. Zostawiamy jednak mniej więcej 50 g do posypania po wierzchu. Dodajemy likier lub aromat, mieszamy mikserem na najniższych obrotach. 

Warstwę krakersów wykładamy na spodzie blachy. Smarujemy ją 1/3 ilości budyniu, a następnie kładziemy na nim kolejną warstwę krakersów. Wykładamy kolejną porcję budyniu i ponownie przykrywamy krakersami. Ponownie smarujemy masą. Natomiast na ostatniej warstwie budyniu sypiemy pozostałe wiórki kokosowe. Warto wspomnieć, że wcześniej możemy uprażyć je na suchej patelni. Na koniec blachę z ciastem wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

BezaBeza wyjdzie idealna, jeśli zapamiętasz te trzy wskazówki

Więcej o: