Więcej ciekawych tematów znajdziecie na Gazeta.pl
Ciasto, które smakuje jak Raffaello, to idealne danie na przyjęcia. Jeśli do jego przygotowania użyjemy krakerów, ich słony smak świetnie przełamie słodycz kremu. Oto prosta receptura krok po kroku.
Składniki, których potrzebujemy to:
Przygotowujemy prostokątną blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Następnie odlewamy szklankę mleko, mieszamy w niej dwa opakowania budyniu. W garnku zagotowujemy pozostałą część mleka. Gdy jest już gorące, wlewamy rozrobiony wcześniej budyń. Gotujemy dalej i mieszamy, aby zagęścić budyń i pozbyć się wszystkich grudek.
W misce mikserem ucieramy masło lub masło z cukrem (jeśli budyń nie był słodzony). Cały czas miksując, dolewamy kolejne porcje budyniu. Dodajemy wiórki kokosowe. Zostawiamy jednak mniej więcej 50 g do posypania po wierzchu. Dodajemy likier lub aromat, mieszamy mikserem na najniższych obrotach.
Warstwę krakersów wykładamy na spodzie blachy. Smarujemy ją 1/3 ilości budyniu, a następnie kładziemy na nim kolejną warstwę krakersów. Wykładamy kolejną porcję budyniu i ponownie przykrywamy krakersami. Ponownie smarujemy masą. Natomiast na ostatniej warstwie budyniu sypiemy pozostałe wiórki kokosowe. Warto wspomnieć, że wcześniej możemy uprażyć je na suchej patelni. Na koniec blachę z ciastem wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.