Jeżeli zależy nam na tym, aby przepis na karkówkę idealnie się udał, należy uświadomić sobie, dlaczego marynowanie mięsa jest tak istotne? Przede wszystkim dobra marynata gwarantuje jego odpowiednią konsystencję. Nie chcemy przecież, aby karkówka była zbyt twarda z jednej strony, i gumowata z drugiej. Duże kawałki mięsa szczególnie wymagają odpowiednio długiego czasu spędzonego w marynacie, ponieważ jej kompozycje smakowe i aromaty dość wolno przenikają wgłąb mięsa. Jednak w tej materii cierpliwość się opłaca i zostaje wynagrodzona udanym daniem z grilla.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
W miseczce umieszczamy olej, ocet, keczup i musztardę. Następnie dodajemy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, po jednej łyżeczce papryki słodkiej, papryki ostrej, mielonego kminku oraz starty na tarce czosnek. Całość dokładnie mieszamy.
Karkówkę opłukujemy i osuszamy, dzielimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem, obtaczamy w soli. Przekładamy mięso do pojemnika i zalewamy przygotowaną marynatą. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy. Zamykamy pojemnik i chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smażymy mięso na dobrze rozgrzanym grillu, dość często obracając.
Czas grillowania: ok. 10-15 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.