Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami
Jeśli macie ochotę na majówkowego grilla w nieco innej wersji, wypróbujcie nasze pomysły na warzywa z rusztu. Co powiecie na grillowany bób? Albo sałatę? Brzmi ciekawie prawda? Sprawdźcie trzy propozycje na nietypowe warzywa z grilla.
Warzywa z grilla? Wybierz bób lub groch! Strączki można przygotować na dwa sposoby
Składniki:
- bób (lub groch) - całe strąki bądź same nasiona,
- oliwa lub olej do skropienia,
- przyprawy - sól, pieprz i dowolne zioła.
Przygotowanie:
- Wymieszaj oliwę (olej) z przyprawami;
- Mieszanką skrop strąk lub nasiona (te ostatnie włóż do folii aluminiowej);
- Piecz na grillu aż lekko zbrązowieje.
Grillowana sałata (rzymska lub lodowa) to oryginalny pomysł na majówkową imprezę
Składniki:
- sałata (rzymska lub lodowa),
- oliwa lub olej do posmarowania,
- przyprawy - sól, pieprz i dowolne zioła.
Przygotowanie:
- Sałatę umyj dobrze, przekrój na pół i posmaruj oliwą (olejem).
- Posyp przyprawami (zwłaszcza ziołami) i piecz z obu stron aż zbrązowieje.
- Podawaj z dodatkiem sosów np. na bazie jogurtu.
Ogórki świetnie smakują zgrillowane. Wrzuć je na ruszt
Składniki:
- ogórek (świeży, dość duży),
- oliwa lub olej do posmarowania,
- przyprawy - sól, pieprz i dowolne zioła do smaku,
- papryka (pokrojona w kostkę) - jedna lub dwie małe.
Przygotowanie:
- Ogórka przekrój na pół i wydrąż. Posmaruj tłuszczem i posyp przyprawami;
- Drobno pokrojoną paprykę również wymieszaj z odrobiną tłuszczu i przypraw;
- Paprykę umieść w wydrążonym ogórku. Piecz warzywo na grillu przez kilkanaście minut;
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.