Warzywa na grilla, czyli majówka bez mięsa. Nie uwierzysz, że te produkty też można wrzucić na ruszt!

Warzywa na grilla zamiast mięsa (albo jako dodatek) to świetny pomysł na urozmaicenie majówkowej imprezy z rodziną i przyjaciółmi. Są wyjątkowo proste do przygotowania, a także pyszne i zdrowe.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jeśli macie ochotę na majówkowego grilla w nieco innej wersji, wypróbujcie nasze pomysły na warzywa z rusztu. Co powiecie na grillowany bób? Albo sałatę? Brzmi ciekawie prawda? Sprawdźcie trzy propozycje na nietypowe warzywa z grilla.

Sałatka meksykańska do mięs z rusztuPrzepis na sałatkę do mięs z rusztu - Czyli pikantne smaki na grillu!

Warzywa z grilla? Wybierz bób lub groch! Strączki można przygotować na dwa sposoby

Składniki: 

  • bób (lub groch) - całe strąki bądź same nasiona,
  • oliwa lub olej do skropienia,
  • przyprawy - sól, pieprz i dowolne zioła.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj oliwę (olej) z przyprawami;
  2. Mieszanką skrop strąk lub nasiona (te ostatnie włóż do folii aluminiowej);
  3. Piecz na grillu aż lekko zbrązowieje.

Grillowana sałata (rzymska lub lodowa) to oryginalny pomysł na majówkową imprezę

Składniki:

  • sałata (rzymska lub lodowa),
  • oliwa lub olej do posmarowania,
  • przyprawy - sól, pieprz i dowolne zioła.

Przygotowanie:

  1. Sałatę umyj dobrze, przekrój na pół i posmaruj oliwą (olejem).
  2. Posyp przyprawami (zwłaszcza ziołami) i piecz z obu stron aż zbrązowieje.
  3. Podawaj z dodatkiem sosów np. na bazie jogurtu.

Gdzie można legalnie grillować?Gdzie grillować, aby nie dostać mandatu?

Ogórki świetnie smakują zgrillowane. Wrzuć je na ruszt

Składniki:

  • ogórek (świeży, dość duży),
  • oliwa lub olej do posmarowania, 
  • przyprawy - sól, pieprz i dowolne zioła do smaku,
  • papryka (pokrojona w kostkę) - jedna lub dwie małe.

Przygotowanie:

  1. Ogórka przekrój na pół i wydrąż. Posmaruj tłuszczem i posyp przyprawami;
  2. Drobno pokrojoną paprykę również wymieszaj z odrobiną tłuszczu i przypraw;
  3. Paprykę umieść w wydrążonym ogórku. Piecz warzywo na grillu przez kilkanaście minut;

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: