Zacznij dodawać do swojego brownie palone masło. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania

Jak zrobic najlepsze brownie na świecie? Najlepiej dodać do niego palone masło! Podpowiadamy, jak je zrobić i jak przygotować doskonałe ciasto czekoladowe z jego dodatkiem.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Brownie należy do najsmaczniejszych i najprostszych do przygotowania ciast. Głęboki smak, lekko kleista konsystencja i cudowna wilgoć to powody, dla których je kochamy! Jeśli jednak dodacie palone masło, będzie smakowało jeszcze lepiej. Podopowiadamy, jak przygotować palone masło i jak upiec najsmaczniejsze brownie.

Zobacz wideo Ciasteczka brownie

Jak zrobić palone masło?

Palone masło to nie jest po prostu przypalone masło z patelni, którego nie dopilnowaliśmy przy rozgrzewainu. Przy jego przyrządzaniu potrzeba dużo wyczucia! Masło powinno być rozmrożone (zamrożone, wrzucone na wysoką temperaturę momentalnie się spali), pokrojone na kawałki. Przyda się również czysta patelnia, która nie ma ani zniszczonej powierzchni, ani resztek przypalonych produktów. Poza tym trzeba mieć także drewnianą lub silikonową szpatułkę.

Kawałki masła wrzucamy na patelnię i stawiamy ją na średnim ogniu na kuchence. Topiące się masło cały czas delikatnie mieszamy, rozprowadzamy po powierzchni. Mieszamy dalej, gdy zacznie się pienić. Po 5-8 minutach powinno być brązowe, wtedy zlewamy je do miseczki. Masło nie powinno być ciemnobrązowe ani czarne, nie może też się dymić!

Brownie z palonym masłem - przepis

Palone masło doda brownie głębi smaku, wyciągnie z niego to, co najlepsze. Smak będzie jeszcze intensywniejszy!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki,
  • 350 g czekolady (3 i 1/2 tabliczki, najlepiej wykorzystać zarówno mleczną, jak i ciemną czekoladę),
  • 1/4 szklanki palonego masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić brownie z palonym masłem?

Spośród przygotowanej ilości czekolady trzy tabliczki łamiemy, a połówkę ścieramy na tarce. Kawałki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewamy palone masło i wbijamy jajka. Miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy wszystko na gładką masę.

Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto, natomiast wierzch posypujemy tartą czekoladą. Wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 25 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero wtedy kroimy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.