Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!
Jak zrobić puree z kalafiora - przepis ze śmietaną i masłem
Kiedy myślimy o kalafiorze, to zazwyczaj wyobrażamy sobie ugotowane warzywo, które obsypane jest bułką tartą lub kalafiorową zupę, której aromat rozchodzi się po całym domu. Jednak istnieją inne alternatywy spożywania kalafiora. Jedną z nich jest na przykład puree. Jak zrobić puree z kalafiora? Przepis na nie, znajdziesz tutaj:
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 łyżki masła świeżego
- 1 łyżka śmietany gęstej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Kalafior należy dokładnie umyć. Następnie zająć się niepotrzebnymi liśćmi. Później dzielimy go na mniejsze części, to zdecydowanie przyspieszy proces gotowania.
- Dalej wrzucamy go do garnka z wodą, solimy i gotujemy, aż będzie miękki.
- Później odcedzamy i dodajemy zimne masło oraz śmietanę. Doprawiamy i miksujemy. Najwygodniej jest wykonać to blenderem ręcznym.
- Puree jest gotowe.
Przepis na puree z kalafiora i selera
Przepis na puree z kalafiora z dodatkiem wyrazistego selera to danie, które może zaskakiwać. Zwłaszcza jeżeli jesteśmy przyzwyczajeni tylko i wyłącznie do ziemniaczanego puree. Receptura na kalafiorowe puree poniżej:
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 mały seler
- pieprz, sól, czosnek
- 2- 3 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
- Kalafior i seler myjemy.
- Dalej przechodzimy do ich obrania i oczyszczenia z niepotrzebnych elementów.
- Następnie wkładamy je do osolonej wody i gotujemy, aż będą miękkie.
- W kolejnym kroku musimy je zmiksować. Najlepiej jest to wykonać za pomocą blendera. Wówczas będziemy mieć pewność, że praca będzie wykonana właściwie, a konsystencja prawidłowa.
- Doprawiamy przyprawami do smaku. Dodajemy masło i ponownie blendujemy.
Puree z kalafiora - przepis z brokułami
Przepis na puree z kalafiora jest prosty w wykonaniu. Zastanawiacie się nad tym jak je zrobić? Już nie musicie! Przepis na puree w takim wydaniu, znajdziecie poniżej:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 3 łyżki prawdziwego masła - najlepiej eko, prosto od rolnika
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na mniejsze kawałki.
- To samo wykonać z brokułami.
- Wodę wstawić do gotowania. Osolić i następnie dołożyć warzywa. Tak gotować, aż będą miękkie.
- Dalej odcedzamy wodę, dodajemy masło, przyprawy i blendujemy na pulchną masę.
- Puree możemy podawać z zieleniną.
Wykonanie puree warzywnego jest dziecinnie proste, a przy tym pozwala nam na ubogacenie naszego codziennego menu. Jeżeli nie należymy do miłośników warzywnej kuchni, puree może być początkiem wprowadzenia zdrowych nawyków.
Zobacz też: Puree z batata - prosty przepis na obiad w nietypowej odsłonie. Przygotowanie zajmie Ci kilka chwil