Puree z kalafiora, czyli jak podać kalafiora w całkiem nowy sposób. Nie zapomnij o dodatku masła

Puree z kalafiora to nieco inny sposób podania tego wyjątkowego warzywa. Jak je zrobić? Mamy na to sprawdzony sposób. Przedstawiamy banalnie proste przepisy na pyszne puree z kalafiora.
Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Jak zrobić puree z kalafiora - przepis ze śmietaną i masłem

Kiedy myślimy o kalafiorze, to zazwyczaj wyobrażamy sobie ugotowane warzywo, które obsypane jest bułką tartą lub kalafiorową zupę, której aromat rozchodzi się po całym domu. Jednak istnieją inne alternatywy spożywania kalafiora. Jedną z nich jest na przykład puree. Jak zrobić puree z kalafiora? Przepis na nie, znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 łyżki masła świeżego
  • 1 łyżka śmietany gęstej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Kalafior należy dokładnie umyć. Następnie zająć się niepotrzebnymi liśćmi. Później dzielimy go na mniejsze części, to zdecydowanie przyspieszy proces gotowania.
  2. Dalej wrzucamy go do garnka z wodą, solimy i gotujemy, aż będzie miękki.
  3. Później odcedzamy i dodajemy zimne masło oraz śmietanę. Doprawiamy i miksujemy. Najwygodniej jest wykonać to blenderem ręcznym.
  4. Puree jest gotowe.

Przepis na puree z kalafiora i selera

Przepis na puree z kalafiora z dodatkiem wyrazistego selera to danie, które może zaskakiwać. Zwłaszcza jeżeli jesteśmy przyzwyczajeni tylko i wyłącznie do ziemniaczanego puree. Receptura na kalafiorowe puree poniżej:

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 mały seler
  • pieprz, sól, czosnek
  • 2- 3 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

  1. Kalafior i seler myjemy.
  2. Dalej przechodzimy do ich obrania i oczyszczenia z niepotrzebnych elementów.
  3. Następnie wkładamy je do osolonej wody i gotujemy, aż będą miękkie.
  4. W kolejnym kroku musimy je zmiksować. Najlepiej jest to wykonać za pomocą blendera. Wówczas będziemy mieć pewność, że praca będzie wykonana właściwie, a konsystencja prawidłowa.
  5. Doprawiamy przyprawami do smaku. Dodajemy masło i ponownie blendujemy.

Puree z kalafiora - przepis z brokułami

Przepis na puree z kalafiora jest prosty w wykonaniu. Zastanawiacie się nad tym jak je zrobić? Już nie musicie! Przepis na puree w takim wydaniu, znajdziecie poniżej:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki prawdziwego masła - najlepiej eko, prosto od rolnika
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na mniejsze kawałki.
  2. To samo wykonać z brokułami.
  3. Wodę wstawić do gotowania. Osolić i następnie dołożyć warzywa. Tak gotować, aż będą miękkie.
  4. Dalej odcedzamy wodę, dodajemy masło, przyprawy i blendujemy na pulchną masę.
  5. Puree możemy podawać z zieleniną.

Wykonanie puree warzywnego jest dziecinnie proste, a przy tym pozwala nam na ubogacenie naszego codziennego menu. Jeżeli nie należymy do miłośników warzywnej kuchni, puree może być początkiem wprowadzenia zdrowych nawyków.

Zobacz też: Puree z batata - prosty przepis na obiad w nietypowej odsłonie. Przygotowanie zajmie Ci kilka chwil

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.