Jak zrobić dobre puree z ziemniaków, aby było pulchne i aksamitne? Musimy pamiętać o jednej rzeczy. Mianowicie o odpowiednich ziemniakach. Wielu osobom wydaje się, że wykonanie znakomitego puree ziemniaczanego jest skomplikowane i owiane kulinarną tajemnicą. Jednak, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem puree, musimy zadbać jedynie o to, aby ziemniaki były:
Przepis na puree ziemniaczane ze śmietaną i masłem to bardzo klasyczna wersja, która często gości na stołach. Zwłaszcza podczas obiadów. Sprawdź, jak ją wykonać:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Aby konsystencja była jeszcze bardziej aksamitna, przed mieszaniem warto dodać jedną łyżkę majonezu.
Puree ziemniaczane w zależności od dodatków w 100 g ma ok. 90 kcal. Jedna porcja to ok. 200 g.
Puree ziemniaczane świetnie pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb. Można serwować je także z innymi warzywami. Puree to znakomity dodatek do obiadu.
Zobacz też: Puree z groszku - nie za rzadkie, nie za gęste. Jak je zrobić? Ważne są proporcje