Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Sprawdź, w czym tkwi sekret aksamitnej konsystencji

Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? To prostsze niż myślisz. Poznaj sekret udanego puree z ziemniaków i wypróbuj różne przepisy. Szybko, smacznie, a do tego zdrowo.
Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Jak zrobić dobre puree z ziemniaków? Istotne są szczegóły

Jak zrobić dobre puree z ziemniaków, aby było pulchne i aksamitne? Musimy pamiętać o jednej rzeczy. Mianowicie o odpowiednich ziemniakach. Wielu osobom wydaje się, że wykonanie znakomitego puree ziemniaczanego jest skomplikowane i owiane kulinarną tajemnicą. Jednak, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem puree, musimy zadbać jedynie o to, aby ziemniaki były:

  • z ekologicznych upraw
  • odpowiedniego typu - w przypadku puree, dobrze sprawdzi się typ C
  • dobrze ugotowane
  • odparowane

Puree ziemniaczane: przepis ze śmietaną i masłem

Przepis na puree ziemniaczane ze śmietaną i masłem to bardzo klasyczna wersja, która często gości na stołach. Zwłaszcza podczas obiadów. Sprawdź, jak ją wykonać:

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany gęstej
  • 3 łyżki masła
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.
  2. Śmietanę wymieszać z masłem. Dodać do gorących ziemniaków. Pamiętajmy, aby wcześniej odparować wodę.
  3. Przyprawiamy i mieszamy. Ubijamy tłuczkiem.

Aby konsystencja była jeszcze bardziej aksamitna, przed mieszaniem warto dodać jedną łyżkę majonezu. 

Puree ziemniaczane: kcal

Puree ziemniaczane w zależności od dodatków w 100 g ma ok. 90 kcal. Jedna porcja to ok. 200 g. 

Puree ziemniaczane świetnie pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb. Można serwować je także z innymi warzywami. Puree to znakomity dodatek do obiadu.

Zobacz też: Puree z groszku - nie za rzadkie, nie za gęste. Jak je zrobić? Ważne są proporcje

Więcej o:
Copyright © Agora SA