Szakszuka - przepis na śniadanie idealne. Sekretem aromatu są orientalne przyprawy i ciekawe dodatki

Przepis na szakszukę zagwarantuje nam pyszne i zdrowe śniadanie, które zapewni nam energię na cały dzień. Wystarczy kilka minut w kuchni, by przygotować to ciekawe i orientalne danie. Dodatek aromatycznych przypraw sprawi, że przeniesiemy się smakiem w podróż na Bliski Wschód, a pozostałe składniki wzbogacą potrawę. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to wyjątkowe śniadanie dla swoich bliskich.

Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Jeśli lubisz ciepłe dania o poranku, sprawdź przepis na szakszukę. Jajka, warzywa i aromatyczne przyprawy to podstawowe składniki szakszuki, warto jednak poeksperymentować z dodatkami, aby wzbogacić smak i urozmaicić posiłek. 

Szakszuka - szybki przepis na śniadanie idealneSzakszuka w 15 minut. Prosty przepis na śniadanie idealne

Szakszuka - jak ją przygotować by wyszła idealna? 

Szakszuka to tradycyjne danie kuchni Bliskiego Wschodu. W podstawowym przepisie znajdziemy jajka, warzywa i przyprawy, warto jednak użyć także innych składników, które wzbogacą smak i urozmaicą to pyszne śniadanie. W recepturze nie może zabraknąć zielonego akcentu w postaci posiekanej kolendry lub pietruszki. Wskazany jest także dodatek sera feta, szpinaku, cieciorki lub kiełbaski chorizo, które nadadzą całości ciekawego smaku. Niezależnie od preferowanych dodatków, bazą jest aromatyczny sos przygotowany z pomidorów, papryki i cebuli. Podstawą są jednak świeże jaja - najlepiej wybrać te wiejskie lub z wolnego wybiegu. 

Zobacz wideo Shakshuka - to danie jest tak dobre, że położysz się wcześniej spać, żeby tylko być bliżej śniadania

Szakszuka - przepis na tradycyjną wersję

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • puszka pomidorów, 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka harissy,
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego,
  • szklanka pomidorków koktajlowych,
  • ½ szklanki wody,
  • sól,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy pokrojoną cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy do miękkości. Kolejnym krokiem jest wsypanie kuminu, wędzonej papryki i czosnku. Mieszamy, a gdy z przypraw wydobędziemy aromat, dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę i cukier trzcinowy. Po 3 minutach dokładnie mieszamy. 
  2. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, pokrojone pomidorki koktajlowe i pół szklanki wody. Dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. 
  3. Przy pomocy drewnianej łyżki robimy cztery wgłębienia w sosie i wbijamy jajka. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, do momentu aż białka się zetną. 
  4. Szakszukę posypujemy zieleniną, podajemy gorącą prosto z patelni. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, hummusem i serem feta. 

Szakszuka - przepis na danie ze szpinakiem i serem feta 

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • oliwa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 100 g sera feta,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelnię dodajemy masło i odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy drobno pokrojony czosnek. Gdy nabierze złotego koloru, dodajemy szpinak i smażymy, aż zmniejszy objętość. Wlewamy śmietanę, wodę i dusimy bez przykrycia. Kiedy płyn odparuje, wkruszamy ser feta, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dobrze mieszamy.
  2. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, robimy trzy wgłębienia i w każde wbijamy jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż jajko zetnie się do naszej ulubionej konsystencji, co powinno zająć 15-20 minut.
  3. Podajemy ze świeżym pieczywem i świeżą zieleniną. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: