Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Jeśli lubisz ciepłe dania o poranku, sprawdź przepis na szakszukę. Jajka, warzywa i aromatyczne przyprawy to podstawowe składniki szakszuki, warto jednak poeksperymentować z dodatkami, aby wzbogacić smak i urozmaicić posiłek.
Szakszuka - jak ją przygotować by wyszła idealna?
Szakszuka to tradycyjne danie kuchni Bliskiego Wschodu. W podstawowym przepisie znajdziemy jajka, warzywa i przyprawy, warto jednak użyć także innych składników, które wzbogacą smak i urozmaicą to pyszne śniadanie. W recepturze nie może zabraknąć zielonego akcentu w postaci posiekanej kolendry lub pietruszki. Wskazany jest także dodatek sera feta, szpinaku, cieciorki lub kiełbaski chorizo, które nadadzą całości ciekawego smaku. Niezależnie od preferowanych dodatków, bazą jest aromatyczny sos przygotowany z pomidorów, papryki i cebuli. Podstawą są jednak świeże jaja - najlepiej wybrać te wiejskie lub z wolnego wybiegu.
Zobacz wideo Shakshuka - to danie jest tak dobre, że położysz się wcześniej spać, żeby tylko być bliżej śniadania
Szakszuka - przepis na tradycyjną wersję
Składniki:
- 4 jajka,
- czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- puszka pomidorów,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka harissy,
- ¼ łyżeczki cukru trzcinowego,
- szklanka pomidorków koktajlowych,
- ½ szklanki wody,
- sól,
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy pokrojoną cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy do miękkości. Kolejnym krokiem jest wsypanie kuminu, wędzonej papryki i czosnku. Mieszamy, a gdy z przypraw wydobędziemy aromat, dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę i cukier trzcinowy. Po 3 minutach dokładnie mieszamy.
- Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, pokrojone pomidorki koktajlowe i pół szklanki wody. Dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Przy pomocy drewnianej łyżki robimy cztery wgłębienia w sosie i wbijamy jajka. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, do momentu aż białka się zetną.
- Szakszukę posypujemy zieleniną, podajemy gorącą prosto z patelni. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, hummusem i serem feta.
Szakszuka - przepis na danie ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- oliwa,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g świeżego szpinaku,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 100 g sera feta,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Na patelnię dodajemy masło i odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy drobno pokrojony czosnek. Gdy nabierze złotego koloru, dodajemy szpinak i smażymy, aż zmniejszy objętość. Wlewamy śmietanę, wodę i dusimy bez przykrycia. Kiedy płyn odparuje, wkruszamy ser feta, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dobrze mieszamy.
- Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, robimy trzy wgłębienia i w każde wbijamy jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż jajko zetnie się do naszej ulubionej konsystencji, co powinno zająć 15-20 minut.
- Podajemy ze świeżym pieczywem i świeżą zieleniną.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.