Fasolka po bretońsku - przepis jeszcze lepszy. Radzimy, czym zastąpić zwykłą kiełbasę, by uzyskać efekt wow

Fasolka po bretońsku to danie, które cieszy się popularnością o każdej porze roku i w wielu polskich domach jest regularnie podawane na obiad. Dziś mamy dla ciebie przepis na fasolkę po bretońsku, która będzie jeszcze smaczniejsza i nabierze nieco południowego charakteru. Zastąp zwykłą kiełbasę hiszpańskim chorizo i zrób ze wojego dania prawdziwy hit.

Więcej przepisów na dania z chorizo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Fasolka po bretońsku to danie, które ma całe grono sympatyków. Nie ma powodów do zdziwienia - fasolka jest pyszna, sycąca, łatwa w przygotowaniu, świetnie też nadaje się do słoików a przede wszystkim - zawiera łatwo dostępne składniki. Dziś mamy dla ciebie przepis na fasolkę po bretońsku w nieco innym, bardziej aromatycznym stylu. Dodatek hiszpańskiej kiełbasy chorizo świetnie podkręci smak potrawy, nadając jej wyrazistego smaku z nutą wędzonki i papryki. Dodatkowo kiełbasa chorizo jest nieco "lżejsza" i nie tak tłusta, jak polska, więc danie zyska również na lekkości. Jeśli chodzi o dostępność tego hiszpańskiego specjału - bez problemu dostaniesz ją w każdym markecie i większym sklepie. Regularnie pojawia się także w sklepach mięsnych.

Fasolka po bretońsku - przepis

Składniki:

  • 500 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu
  • sól, pieprz, kminek, majeranek, słodka papryka

Fasolka po bretońsku - sposób wykonania

  1. Zacznij od namoczenia fasoli. Dzień przed planowanym gotowaniem wsyp ją do miski i zalej wodą. Powinna moczyć się przez całą noc. Następnego dnia wylej wodę, opłucz fasolę i przełóż ją do garnka. Następnie zalej ją wodą tak, by jej poziom był równy poziomowi fasoli. Włącz średnie płomień i gotuj przez ok. godzinę, aż wyraźnie zmięknie.
  2. Boczek pokrój w kostkę i wytop do na suchej patelni. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, dopóki się nie zeszkli. Następnie dodaj zawartość patelni do garnka z fasolką.
  3. Kiełbasę chorizo pokrój w talarki. Ją także podsmaż na patelni. Po pięciu minutach także dodaj ją do fasolki.
  4. Pomidory z puszki przełóż do garnka. Zacznij doprawiać solą i pieprzem, a także ziołami. Następnie dodaj 2 łyżki koncentratu. Jeśli uważasz, że smak jest za mało kwaśny, dołóż jeszcze jedną łyżkę. Gotuj całość na średnim ogniu, aż nadmiar płynu z pomidorów nieco odparuje i konsystencja dania będzie dość gęsta. 
  5. Fasolką podawaj gorącą ze świeżym chlebem lub grzankami. Jeśli zostanie ci za dużo fasoli, ponownie ją zagotuj i gorącą przełóż do sterylnego słoika. Następnie szczelnie go zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Trzymaj w lodówce do dwóch tygodni.

Taka fasolka z pewnością zaskoczy cię swoim smakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, szczególnie jeśli jesteś kucharzem lubiącym eksperymenty.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.