Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Biszkopt niejednokrotnie stanowi rusztowanie ciasta. Gdyby nie on, nie powstałyby najlepsze torty, a wymyślne poncze nie miałyby niezbędnej "gąbki", która utrzyma je w ryzach. Aby przygotować idealny biszkopt, należy ściśle trzymać się proporcji i kilku zasad. Dzięki temu unikniemy opadania ciasta, a nasz wypiek wyjdzie dużo lepszy niż z cukierni.
Aby upiec najlepszy biszkopt, przygotuj:
Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
1. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną,
2. W misie miksera umieść białka - ubijaj na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier;
3. Stopniowo dodawaj żółtka nie przerywając pracy miksera,
4. Przerwij ubijanie i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszaj szpatułką,
5. Gotową masę przełóż do formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia,
6. Delikatnie wyrównaj powierzchnię masy,
7. Piecz w temp. 170 st. C. przez około 45 minut, do suchego patyczka,
8. Pamiętaj, żeby kroić wyłącznie wystudzony biszkopt.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.