Więcej przepisów na wiosenne warzywa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi to warzywo, na które czekamy przez cały rok. Dziś mamy dla ciebie naprawdę banalny przepis na szparagi z sosem holenderskim, który jak nic innego podkreśla smak tych zielonych pyszności. Dodaj do tego sztukę mięsa lub soczystą pieczeń i wymarzony obiad gotowy.
Przepis na szparagi idealne do obiadu i nie tylko
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
Sos holenderski:
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, grubomielony pieprz, opcjonalnie 40 ml białego wina
Przepis na szparagi z sosem holenderskim - sposób wykonania:
- Szparagi opłucz i odłam łykowate końcówki. Pod naciskiem złamią się w odpowiednim miejscu. Zielonych szparagów nie trzeba obierać.
- Przygotuj wysoki garnek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Włóż pionowo szparagi do wody tak, by sięgała mniej więcej do 3/4 ich wysokości (główki nie powinny być pod wodą). Gotuj przez 3-4 minuty uważając, by się nie rozgotowały.
- Przygotuj sos holenderski. Masło przełóż do rondelka i rozpuść je. Jednak nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie odstaw na chwilę, by nieco przestygło. Żółtka ubij na puch z dodatkiem soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Cały czas miksując, wlewaj ostrożnie przestudzone masło oraz wino, jeżeli używasz. Sos powinien być kremowy, a konsystencją przypominać domowy majonez.
- Szparagi ułóż na talerzu i polej je sosem.
Takie szparagi to idealny dodatek warzywny do obiadu. Może także stanowić samodzielne danie - warto wówczas dodać do nich jajko w koszulce i kawałek szynki parmeńskiej - palce lizać.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.