Przepis na szparagi idealne do obiadu. Dodatek kremowego sosu wystrzeli twoje kubki smakowe w kosmos

W końcu mamy wiosnę i nareszcie zaczął się sezon na nasze ukochane warzywo - szparagi. Przepisów na szparagi jest wprawdzie mnóstwo, dziś jednak postawimy na prostotę. Jak zrobić szparagi, które idealnie pasują do sztuki mięsa, ryby lub pieczeni? Kremowy sos holenderski idealnie połączy smaki i zamieni zwykły obiad w danie rodem z restauracji.

Więcej przepisów na wiosenne warzywa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szparagi to warzywo, na które czekamy przez cały rok. Dziś mamy dla ciebie naprawdę banalny przepis na szparagi z sosem holenderskim, który jak nic innego podkreśla smak tych zielonych pyszności. Dodaj do tego sztukę mięsa lub soczystą pieczeń i wymarzony obiad gotowy. 

Przepis na szparagi idealne do obiadu i nie tylko

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów

Sos holenderski:

  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, grubomielony pieprz, opcjonalnie 40 ml białego wina

Przepis na szparagi z sosem holenderskim - sposób wykonania:

  1. Szparagi opłucz i odłam łykowate końcówki. Pod naciskiem złamią się w odpowiednim miejscu. Zielonych szparagów nie trzeba obierać.
  2. Przygotuj wysoki garnek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Włóż pionowo szparagi do wody tak, by sięgała mniej więcej do 3/4 ich wysokości (główki nie powinny być pod wodą). Gotuj przez 3-4 minuty uważając, by się nie rozgotowały.
  3. Przygotuj sos holenderski. Masło przełóż do rondelka i rozpuść je. Jednak nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie odstaw na chwilę, by nieco przestygło. Żółtka ubij na puch z dodatkiem soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Cały czas miksując, wlewaj ostrożnie przestudzone masło oraz wino, jeżeli używasz. Sos powinien być kremowy, a konsystencją przypominać domowy majonez.
  4. Szparagi ułóż na talerzu i polej je sosem. 

Takie szparagi to idealny dodatek warzywny do obiadu. Może także stanowić samodzielne danie - warto wówczas dodać do nich jajko w koszulce i kawałek szynki parmeńskiej - palce lizać.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA