Naleśniki idealne istnieją. Wystarczy jedna sztuczka, by się nie łamały

Choć naleśnikowa receptura zawiera zaledwie kilka składników - nie zawsze udaje się stworzyć idealne placki. Bywa, że przywierają do patelni, rwą się lub szybko wysychają. Tymczasem, na większość z tych problemów, jest proste rozwiązanie. Wystarczy zastosować trik z olejem.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Naleśniki to danie niemal idealne. Doskonale smakują zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i wytrawnym farszem. Ich smak możemy podkreślić ciekawym sosem, a mnogość możliwości ich przygotowania powoduje, że nigdy się nie nudzą. Najlepsze placki to takie, które zachowują przez dłuższy czas swoją elastyczność i miękkość. Aby osiągnąć ten efekt, wystarczy do ciasta dodać kilka łyżek oleju. Jednocześnie uchroni to nasze naleśniki przed przywieraniem do patelni. 

Przepis na naleśniki. Tego będziesz potrzebować

  • 2 jajka L,
  • 150 ml wody (może być gazowana, jeśli chcesz, by naleśniki były puszyste),
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 250 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru pudru (jeśli przyrządzasz naleśniki na słodko).

Sposób przygotowania

1. Do miski przesiej mąkę i skrobię ziemniaczaną. Dodaj sól i cukier puder, a następnie wymieszaj,

2. Pośrodku mąki zrób wgłębienie - wbij jajka, a następnie stopniowo dodaj mleko, wodę i olej. Wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki,

3. Rozgrzej patelnię. Nie będziesz potrzebować już więcej tłuszczu. Ustaw ją na średnim ogniu i wlewaj chochelką naleśnikowe ciasto. Powierzchnię naleśnika wygładź delikatnie łyżką,

4. Smaż obustronnie na złoty kolor (około 30-45 sekund z każdej strony),

5. Serwuj tak, jak lubisz. Doskonale będą smakowały z domowymi powidłami i bitą śmietaną. 

Zobacz wideo

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.