Naleśniki idealne istnieją. Wystarczy jedna sztuczka, by się nie łamały

Choć naleśnikowa receptura zawiera zaledwie kilka składników - nie zawsze udaje się stworzyć idealne placki. Bywa, że przywierają do patelni, rwą się lub szybko wysychają. Tymczasem, na większość z tych problemów, jest proste rozwiązanie. Wystarczy zastosować trik z olejem.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Naleśniki to danie niemal idealne. Doskonale smakują zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i wytrawnym farszem. Ich smak możemy podkreślić ciekawym sosem, a mnogość możliwości ich przygotowania powoduje, że nigdy się nie nudzą. Najlepsze placki to takie, które zachowują przez dłuższy czas swoją elastyczność i miękkość. Aby osiągnąć ten efekt, wystarczy do ciasta dodać kilka łyżek oleju. Jednocześnie uchroni to nasze naleśniki przed przywieraniem do patelni. 

BiszkoptPrzepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Wypróbuj metodę trójki

Przepis na naleśniki. Tego będziesz potrzebować

  • 2 jajka L,
  • 150 ml wody (może być gazowana, jeśli chcesz, by naleśniki były puszyste),
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 250 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru pudru (jeśli przyrządzasz naleśniki na słodko).

Zapytaliśmy szefa kuchni, czy da się gotować w zmywarceModa na gotowanie w zmywarce. "Efekt porównywalny do sous-vide"

Sposób przygotowania

1. Do miski przesiej mąkę i skrobię ziemniaczaną. Dodaj sól i cukier puder, a następnie wymieszaj,

2. Pośrodku mąki zrób wgłębienie - wbij jajka, a następnie stopniowo dodaj mleko, wodę i olej. Wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki,

3. Rozgrzej patelnię. Nie będziesz potrzebować już więcej tłuszczu. Ustaw ją na średnim ogniu i wlewaj chochelką naleśnikowe ciasto. Powierzchnię naleśnika wygładź delikatnie łyżką,

4. Smaż obustronnie na złoty kolor (około 30-45 sekund z każdej strony),

5. Serwuj tak, jak lubisz. Doskonale będą smakowały z domowymi powidłami i bitą śmietaną. 

Zobacz wideo

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: