Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Naleśniki to danie niemal idealne. Doskonale smakują zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i wytrawnym farszem. Ich smak możemy podkreślić ciekawym sosem, a mnogość możliwości ich przygotowania powoduje, że nigdy się nie nudzą. Najlepsze placki to takie, które zachowują przez dłuższy czas swoją elastyczność i miękkość. Aby osiągnąć ten efekt, wystarczy do ciasta dodać kilka łyżek oleju. Jednocześnie uchroni to nasze naleśniki przed przywieraniem do patelni.
1. Do miski przesiej mąkę i skrobię ziemniaczaną. Dodaj sól i cukier puder, a następnie wymieszaj,
2. Pośrodku mąki zrób wgłębienie - wbij jajka, a następnie stopniowo dodaj mleko, wodę i olej. Wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki,
3. Rozgrzej patelnię. Nie będziesz potrzebować już więcej tłuszczu. Ustaw ją na średnim ogniu i wlewaj chochelką naleśnikowe ciasto. Powierzchnię naleśnika wygładź delikatnie łyżką,
4. Smaż obustronnie na złoty kolor (około 30-45 sekund z każdej strony),
5. Serwuj tak, jak lubisz. Doskonale będą smakowały z domowymi powidłami i bitą śmietaną.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.