Wege grill - pyszne i proste przepisy na kolorowe dania z rusztu. Wegetariańskie frykasy dla każdego

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Wszyscy, którzy uwielbiają potrawy przygotowane na prawdziwym ogniu, powinni sprawdzić ciekawe i kolorowe przepisy na wege grill. Fani diety wegetariańskiej mogą pochwalić się ogromną ilością ciekawych dań i smakołyków z warzyw, serów i innych lekkich, zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych mięsnych produktów.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Grill nie musi składać się wyłącznie z dań mięsnych. Wręcz przeciwnie - warto przygotować ciekawe i kolorowe przysmaki na ruszt, które są zdrowe i pyszne. Zasmakują nie tylko wegetarianom, ale także zagorzałym fanom mięsa.

Wege grill wcale nie musi być nudny! Mamy ciekawe propozycje

Na tradycyjnym grillu nie brakuje dań mięsnych, jednak coraz więcej osób rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego i zastępuje je lżejszymi i zdrowszymi składnikami. Na ruszt możemy wrzucić prawie wszystkie warzywa, a efekt będzie naprawdę smaczny. W grillowym, wegetariańskim menu nie może zabraknąć także ciekawych i pysznych rodzai sera, które lekko przypieczone potrafią smakować naprawdę wybornie! W sklepach nie brakuje także roślinnych alternatyw mięsa np. sojowe kiełbaski, wege żeberka z cieciorki czy bekon z soczewicy. Marynaty i odpowiednio dobrane przyprawy wzbogacą smak warzyw i wegetariańskich potraw a ciekawe dodatki urozmaicą każde danie. 

Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Wege grill - przepis na szaszłyki

Składniki:

  • 2 opakowania tofu,
  • 2 czerwone papryki,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • kilka pomidorów koktajlowych,
  • kilka pieczarek

 Marynata:

  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała gałązka rozmarynu,
  • łyżeczka zmielonych ziaren kolendry,
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty, najlepiej kilka godzin przed grillem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Produkty, które tego wymagają należy pokroić - czosnek i rozmaryn. 
  2. Tofu kroimy w grubą kostkę i wkładamy do marynaty - odkładamy na kilka godzin do lodówki. 
  3. Wszystkie warzywa dokładnie wyjemy i kroimy w grubą kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patyczki nadziewamy kolejno każde warzyw na przemian z zamarynowanym tofu. 
  4. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. 

Przepis na sery z grilla 

Wśród serów, które najlepiej smakują przygotowane na grillu, należy wskazać cypryjski ser halloumi. Aby przygotować halloumi, wystarczy pokroić go w grube plasterki i przełożyć na tackę grillową. Dla głębszego smaku można go oprószyć ulubionymi przyprawami np. mieszanką grillową, słodką i ostrą papryką lub płatkami chilli. 

Kolejnym wyśmienitym serem, który idealnie sprawdzi się na grill, jest camembert. W tym przypadku także wystarczy umieścić go na tacce i podpiec po uzyskania chrupiącej złotej skórki. Świetnie smakuje z pieczywem i warzywami, ale także z dżemem lub konfiturami z żurawiną. 

Polskim akcentem idealnym na grill jest oscypek. Ten rodzaj sera także świetnie smakuje z żurawiną, pieczywem lub warzywami. To świetny dodatek to każdego rodzaju burgerów czy sałatek. Wystarczy pokroić go w plasterki i delikatnie zgrillować, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. 

Więcej ciekawych przepisów na grillowane sery można znaleźć w naszym artykule: Ser na grilla. Zastanawiasz się, jaki wybrać? Te rodzaje najlepiej nadają się do wrzucenia na ruszt

Ziemniaki z grilla - przepis, który każdy lubi

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 4 ząbki czosnku, 
  • świeży rozmaryn,
  • sól, 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie delikatnie je podgotowujemy przez około 10-15 minut by lekko zmiękły. Odcedzamy i studzimy bulwy. 
  2. Kolejnym krokiem jest przeciśnięcie czosnku przez praskę, posiekanie rozmarynu i połączenie składników razem z oliwą. Tak przygotowaną marynatę doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami. 
  3. Ziemniaki układamy na ruszcie i grillujemy przez kilka minut z każdej strony - aż będą rumiane. Serwujemy od razu. Świetnie smakują z masełkiem czosnkowym, sosem tatarskim lub lekkim sosem tzatziki

Grillowana kukurydza - przepis na wege grill

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy,
  • 4 łyżeczki miękkiego masła,
  • 4 gałązki tymianku,
  • sól

Sposób przygotowania:

Kolby kukurydzy dokładnie myjemy. 

Przygotowujemy cztery równe kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniemy kukurydzę. Na każdy kawałek nakładamy odrobinę masła, gałązkę tymianku i oprószamy solą. 

Kolby dokładnie zawijamy w folię i układamy na ruszcie. Pieczemy przez około 20 minut. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.