Wege grill - pyszne i proste przepisy na kolorowe dania z rusztu. Wegetariańskie frykasy dla każdego

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Wszyscy, którzy uwielbiają potrawy przygotowane na prawdziwym ogniu, powinni sprawdzić ciekawe i kolorowe przepisy na wege grill. Fani diety wegetariańskiej mogą pochwalić się ogromną ilością ciekawych dań i smakołyków z warzyw, serów i innych lekkich, zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych mięsnych produktów.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Grill nie musi składać się wyłącznie z dań mięsnych. Wręcz przeciwnie - warto przygotować ciekawe i kolorowe przysmaki na ruszt, które są zdrowe i pyszne. Zasmakują nie tylko wegetarianom, ale także zagorzałym fanom mięsa.

Kukurydza z grillaGrill wegetariański - co przyrządzić dla tych, którzy nie jedzą mięsa? [PRZEPISY]

Wege grill wcale nie musi być nudny! Mamy ciekawe propozycje

Na tradycyjnym grillu nie brakuje dań mięsnych, jednak coraz więcej osób rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego i zastępuje je lżejszymi i zdrowszymi składnikami. Na ruszt możemy wrzucić prawie wszystkie warzywa, a efekt będzie naprawdę smaczny. W grillowym, wegetariańskim menu nie może zabraknąć także ciekawych i pysznych rodzai sera, które lekko przypieczone potrafią smakować naprawdę wybornie! W sklepach nie brakuje także roślinnych alternatyw mięsa np. sojowe kiełbaski, wege żeberka z cieciorki czy bekon z soczewicy. Marynaty i odpowiednio dobrane przyprawy wzbogacą smak warzyw i wegetariańskich potraw a ciekawe dodatki urozmaicą każde danie. 

Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Wege grill - przepis na szaszłyki

Składniki:

  • 2 opakowania tofu,
  • 2 czerwone papryki,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • kilka pomidorów koktajlowych,
  • kilka pieczarek

 Marynata:

  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała gałązka rozmarynu,
  • łyżeczka zmielonych ziaren kolendry,
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty, najlepiej kilka godzin przed grillem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Produkty, które tego wymagają należy pokroić - czosnek i rozmaryn. 
  2. Tofu kroimy w grubą kostkę i wkładamy do marynaty - odkładamy na kilka godzin do lodówki. 
  3. Wszystkie warzywa dokładnie wyjemy i kroimy w grubą kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patyczki nadziewamy kolejno każde warzyw na przemian z zamarynowanym tofu. 
  4. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. 

Przepis na sery z grilla 

Wśród serów, które najlepiej smakują przygotowane na grillu, należy wskazać cypryjski ser halloumi. Aby przygotować halloumi, wystarczy pokroić go w grube plasterki i przełożyć na tackę grillową. Dla głębszego smaku można go oprószyć ulubionymi przyprawami np. mieszanką grillową, słodką i ostrą papryką lub płatkami chilli. 

Kolejnym wyśmienitym serem, który idealnie sprawdzi się na grill, jest camembert. W tym przypadku także wystarczy umieścić go na tacce i podpiec po uzyskania chrupiącej złotej skórki. Świetnie smakuje z pieczywem i warzywami, ale także z dżemem lub konfiturami z żurawiną. 

Polskim akcentem idealnym na grill jest oscypek. Ten rodzaj sera także świetnie smakuje z żurawiną, pieczywem lub warzywami. To świetny dodatek to każdego rodzaju burgerów czy sałatek. Wystarczy pokroić go w plasterki i delikatnie zgrillować, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. 

Więcej ciekawych przepisów na grillowane sery można znaleźć w naszym artykule: Ser na grilla. Zastanawiasz się, jaki wybrać? Te rodzaje najlepiej nadają się do wrzucenia na ruszt

Ziemniaki z grilla - przepis, który każdy lubi

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 4 ząbki czosnku, 
  • świeży rozmaryn,
  • sól, 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie delikatnie je podgotowujemy przez około 10-15 minut by lekko zmiękły. Odcedzamy i studzimy bulwy. 
  2. Kolejnym krokiem jest przeciśnięcie czosnku przez praskę, posiekanie rozmarynu i połączenie składników razem z oliwą. Tak przygotowaną marynatę doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami. 
  3. Ziemniaki układamy na ruszcie i grillujemy przez kilka minut z każdej strony - aż będą rumiane. Serwujemy od razu. Świetnie smakują z masełkiem czosnkowym, sosem tatarskim lub lekkim sosem tzatziki

Grillowana kukurydza - przepis na wege grill

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy,
  • 4 łyżeczki miękkiego masła,
  • 4 gałązki tymianku,
  • sól

Sposób przygotowania:

Kolby kukurydzy dokładnie myjemy. 

Przygotowujemy cztery równe kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniemy kukurydzę. Na każdy kawałek nakładamy odrobinę masła, gałązkę tymianku i oprószamy solą. 

Kolby dokładnie zawijamy w folię i układamy na ruszcie. Pieczemy przez około 20 minut. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: