Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Grill nie musi składać się wyłącznie z dań mięsnych. Wręcz przeciwnie - warto przygotować ciekawe i kolorowe przysmaki na ruszt, które są zdrowe i pyszne. Zasmakują nie tylko wegetarianom, ale także zagorzałym fanom mięsa.
Na tradycyjnym grillu nie brakuje dań mięsnych, jednak coraz więcej osób rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego i zastępuje je lżejszymi i zdrowszymi składnikami. Na ruszt możemy wrzucić prawie wszystkie warzywa, a efekt będzie naprawdę smaczny. W grillowym, wegetariańskim menu nie może zabraknąć także ciekawych i pysznych rodzai sera, które lekko przypieczone potrafią smakować naprawdę wybornie! W sklepach nie brakuje także roślinnych alternatyw mięsa np. sojowe kiełbaski, wege żeberka z cieciorki czy bekon z soczewicy. Marynaty i odpowiednio dobrane przyprawy wzbogacą smak warzyw i wegetariańskich potraw a ciekawe dodatki urozmaicą każde danie.
Składniki:
Marynata:
Sposób przygotowania:
Wśród serów, które najlepiej smakują przygotowane na grillu, należy wskazać cypryjski ser halloumi. Aby przygotować halloumi, wystarczy pokroić go w grube plasterki i przełożyć na tackę grillową. Dla głębszego smaku można go oprószyć ulubionymi przyprawami np. mieszanką grillową, słodką i ostrą papryką lub płatkami chilli.
Kolejnym wyśmienitym serem, który idealnie sprawdzi się na grill, jest camembert. W tym przypadku także wystarczy umieścić go na tacce i podpiec po uzyskania chrupiącej złotej skórki. Świetnie smakuje z pieczywem i warzywami, ale także z dżemem lub konfiturami z żurawiną.
Polskim akcentem idealnym na grill jest oscypek. Ten rodzaj sera także świetnie smakuje z żurawiną, pieczywem lub warzywami. To świetny dodatek to każdego rodzaju burgerów czy sałatek. Wystarczy pokroić go w plasterki i delikatnie zgrillować, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.
Więcej ciekawych przepisów na grillowane sery można znaleźć w naszym artykule: Ser na grilla. Zastanawiasz się, jaki wybrać? Te rodzaje najlepiej nadają się do wrzucenia na ruszt
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kolby kukurydzy dokładnie myjemy.
Przygotowujemy cztery równe kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniemy kukurydzę. Na każdy kawałek nakładamy odrobinę masła, gałązkę tymianku i oprószamy solą.
Kolby dokładnie zawijamy w folię i układamy na ruszcie. Pieczemy przez około 20 minut.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.