• Link został skopiowany

Przepis na pizzę, która uchodzi za najlepszą na świecie. Ciasto na pizzę idealną skrywa pewien sekret

Pizza to danie, które kochamy wszyscy bez wyjątku. I chociaż doczekało się mnóstwa różnych wariantów, znawcy zgodnie twierdzą, że najlepsza na świecie pizza to ta w stylu neapolitańskim. Cienki placek z puszystymi, wyrośniętymi brzegami i dodatkami najwyżej jakości, swój smak zawdzięcza ciastu na pizzę, które nieco różni się od innych. Jeśli na samą myśl cieknie ci ślinka, uzbrój się w cierpliwość - sekretem smaku jest czas.
Pizza neapolitańska / zdjęcie ilustracyjne
Moo films / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej przepisów na klasyki kuchni włoskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pizza neapolitańska zdobyła cały świat. I choć bardzo popularne są także pizze nowojorska czy chicagowska, to właśnie neapolitańska jest babcią wszystkich pizzowych wariacji. Przepis niestety nie należy do najprostszych i wymaga sporo czasu, ale uwierzcie mi - ten smak jest wart każdej minuty poświęconej na przygotowanie tego dania. Ciasto na pizzę w stylu neapolitańskim musi bowiem dojrzewać nie mniej niż 12 godzin. Dzięki temu będzie bardzo smaczne, lekkostrawne a odpowiednio wyrobione zapewni delikatną pizzę o bosko puszystych i mięciutkich brzegach. Bardzo ważny jest także typ mąki - jeśli mówimy o prawdziwej włoskiej pizzy, używamy tylko i wyłącznie typy 00. No i dodatki - lepiej postawić na jakość, a nie ilość.

Pizza - przepis na włoski klasyk w najlepszej odsłonie

Ciasto na pizzę - składniki:

Z podanego przepisu powinny wyjść 4 placki o średnicy ok. 30 cm. 

  • 1 kg mąki typu 00
  • 600 ml wody źródlanej podgrzanej do temperatury ok. 30 stopni
  • 10 dag (lub mniej) drożdży 
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 ml dobrej jakości oliwy z oliwek

Dodatki: Tutaj masz pełną dowolność, warto jednak zwrócić uwagę na jakość produktów. Osobiście polecam włoskie specjały takie jak szynka prosciutto, mozzarella, salami spianata, oliwki czy kapary. Do takiej pizzy warto również samemu zrobić sos - pomidory z puszki zblendować z dodatkiem soli, oliwy i oregano.

Pizza - sposób wykonania

  1. Przygotuj dużą miskę lub duży, szczelnie zamykany pojemnik. Zrób rozczyn - do miski przesiej mąkę, następnie dodaj rozkruszone drożdże i 100 ml letniej wody źródlanej. Wymieszaj całość i odstaw na kilkanaście minut.
  2. Po delikatnym wyrośnięciu zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając resztę wody. Nie spiesz się - dolewaj wodę wówczas, gdy mąka "zabierze" to, co wlałeś wcześniej. Kiedy ciasto zabrało już 3/4 naszykowanej wody dodaj sól i zacznij energicznie zagniatać, wykonując charakterystyczne, półkoliste ruchy, dzięki którym napowietrzysz ciasto na pizzę. Kiedy ciasto ma już zwartą strukturę, wlej resztę wody, zagnieć i na samym końcu dolej oliwę.
  3. Z ciasta uformuj kulę. Miskę, w której się znajduje, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.
  4. Po upływie czasu wyrastania wyjmij ciasto na blat oprószony mąką i podziel kulę na 4 części. Z każdej z nich uformuj dość cienki placek, rozciągając ciasto od środka do brzegów, dzięki czemu podczas pieczenia pięknie wyrosną.
  5. Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury (nie niższej niż 250 stopni). Na każdą pizzę połóż porcję sosu pomidorowego oraz ulubione, wybrane przez siebie dodatki. 
  6. Pizzę piecz w piekarniku ok. 15 minut, sprawdzając przy tym jej wygląd (każdy piekarnik ma inną moc, warto więc obserwować, jak pizza zachowuje się podczas pieczenia). Niech cię nie zrażą powstające bąble i pęcherze oraz lekko przypalające się ciasto w bardziej wyrośniętych miejscach - to całkowicie normalne.

Taka pizza to smak słonecznej Italii w twojej kuchni. Jeśli jesteś fanem włoskiej klasyki, a dodatkowo masz odrobinę cierpliwości, zrób taką pizzę i zaskocz majówkowych gości. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: