• Link został skopiowany

Typy m±ki pszennej - sprawdĽ, jakie s± i czym się od siebie różni±

Typy m±ki pszennej - czy zastanawiali¶cie się kiedy¶ nad tym co oznaczaj± i czym się od siebie różni±? M±ka to podstawowy składnik menu wielu potraw. Poznaj rodzaje m±ki i przekonaj się, jakie s± jej typy.
Chleb orkiszowy, m±ka i ziarna orkiszu
Ange P/shutterstock.com
Zobacz wideo Ciasto jabłkowe a la lasagne

Mąka, czyli kilka słów o bazowym składniku diety wielu osób

Mąka to dla wielu absolutna podstawa codziennego menu. Wykonujemy z niej chleby, bułki, makarony, ciasta i wiele innych. W obecnych czasach mamy niezwykle szeroki wybór jeżeli chodzi o ten rodzaj produktu. Różnią się one smakiem, właściwościami oraz konkretnym typem. Czy wiecie, co oznacza on w praktyce? Przekonajmy się.

Czym różnią się poszczególne typy mąki? Sprawdź, co oznacza typ mąki

Czym różnią się poszczególne typy mąki? Na opakowaniach poszczególnych rodzajów mąki, możemy spotkać się z oznaczeniami numerycznymi tupu: 480, 500, 750 itd. Jest to nic innego jak oznaczenie dla konkretnego typu mąki. Stanowi ono informację dla konsumenta, w nawiązaniu do ilości substancji mineralnych, jaka znajduje się w danej mące. 

Rodzaje i typy mąki pszennej - sprawdź do czego możesz je wykorzystać

Rodzaje i typy mąki pszennej cechują się konkretnymi właściwościami. Dlatego też każdy rodzaj służy nam do czego innego. Ponadto jest przeznaczony dla konkretnych zapotrzebowań danego człowieka. Tak więc na przykład, możemy znaleźć mąki z glutenem i bez. Z jednych wykonamy biszkopty, a z innych nie. Poznajmy zatem ich konkretne własności i typy:

  1. Mąka pszenna - to jedna z najbardziej popularnych mąk, jaką spożywamy. Wypiekamy z niej pieczywo, ciasta, ciasteczka. Wykonujemy pierogi, placki, naleśniki. Mąkę pszenną możemy dodatkowo podzielić na:
  • Mąkę tortową typ 450 - jest doskonała do wszelkiego typu wypieków. Zwłaszcza do biszkoptów, tortów czy ciasta drożdżowego.
  • Mąkę krupczatkę typ 500 - używamy jej głównie do wyrobów mącznych, czyli na przykład: makaronów, pierogów, racuchów itd.
  • Mąkę wrocławską typ 500 - wykorzystuje się ją do kruchego ciasta, omletów, naleśników, pizzy.
  • Mąkę poznańską typ 500 - służy do makaronów, klusek
  • Mąkę luksusową o typie 550 - możemy wykonywać z niej ciasta biszkoptowe, faworki itd.
  • Mąki do chleba typy: 750 oraz 850 - pieczemy z nich pieczywo
  • Mąkę sitkową 1400
  • Mąkę 1850
  • Mąkę razową 2000
  • Mąkę typ 3000 - pieczemy z niej chleb na zakwasie bądź wykonujemy makaron razowy

     2. Mąka orkiszowa - mąka tego typu zalicza się do starej odmiany pszenicy. Z orkiszu powstaje mąka, cechująca się wyjątkowymi właściwościami. Orkisz znakomicie odżywia nasze ciało, regeneruje je, ogrzewa. Z mąki orkiszowej możemy wykonać wszystko to, co z klasycznej mąki pszennej. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą polepszyć swój stan zdrowia.

Zobacz też: Masa solna - przepis. Bo sól dobra nie tylko w kuchni

Więcej o: