Mąka to dla wielu absolutna podstawa codziennego menu. Wykonujemy z niej chleby, bułki, makarony, ciasta i wiele innych. W obecnych czasach mamy niezwykle szeroki wybór jeżeli chodzi o ten rodzaj produktu. Różnią się one smakiem, właściwościami oraz konkretnym typem. Czy wiecie, co oznacza on w praktyce? Przekonajmy się.
Czym różnią się poszczególne typy mąki? Na opakowaniach poszczególnych rodzajów mąki, możemy spotkać się z oznaczeniami numerycznymi tupu: 480, 500, 750 itd. Jest to nic innego jak oznaczenie dla konkretnego typu mąki. Stanowi ono informację dla konsumenta, w nawiązaniu do ilości substancji mineralnych, jaka znajduje się w danej mące.
Rodzaje i typy mąki pszennej cechują się konkretnymi właściwościami. Dlatego też każdy rodzaj służy nam do czego innego. Ponadto jest przeznaczony dla konkretnych zapotrzebowań danego człowieka. Tak więc na przykład, możemy znaleźć mąki z glutenem i bez. Z jednych wykonamy biszkopty, a z innych nie. Poznajmy zatem ich konkretne własności i typy:
2. Mąka orkiszowa - mąka tego typu zalicza się do starej odmiany pszenicy. Z orkiszu powstaje mąka, cechująca się wyjątkowymi właściwościami. Orkisz znakomicie odżywia nasze ciało, regeneruje je, ogrzewa. Z mąki orkiszowej możemy wykonać wszystko to, co z klasycznej mąki pszennej. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą polepszyć swój stan zdrowia.
Zobacz też: Masa solna - przepis. Bo sól dobra nie tylko w kuchni