Więcej ważnych tematów znajdziecie na Gazeta.pl
Kotlety schabowe to zdecydowanie polska klasyka. W roli dania obiadowego sprawdzają się doskonale. Poza tym do ich przygotowania nie są potrzebne zaawansowane umiejętności kulinarne. Macie ochotę na niewielką modyfikację? Przygotujcie panierkę z wykorzystaniem maślanki. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz znacznie bardziej chrupiąca. Podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować danie w tej wersji.
Składniki, których potrzebujecie to:
Najpierw w plastry kroimy mięso. Każdy rozbijamy dość cienko tłuczkiem. Następnie obsypujemy je wymieszanymi przyprawami:
Natomiast na drugi talerz wysypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Każdy kotlet obtaczamy w mące, a następnie wkładamy do maślanki z jajkiem. Zostawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy na patelni tłuszcz. Po upływie kilku minut kotlety obtaczamy ponownie w mące. Następnie smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.