Kotlety schabowe z maślanką. Prosty sposób, by były niesamowicie chrupiące

Kotlety schabowe to danie, które chyba najczęściej ląduje na polskich stołach. Dobrze usmażone kotlety, podawane zwykle z ziemniakami i mizerią, to smaczny i bardzo sycący obiad. Chcecie przygotować je w nieco innej wersji? Oto prosty przepis na kotlety schabowe z wykorzystaniem maślanki.

Więcej ważnych tematów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlety schabowe to zdecydowanie polska klasyka. W roli dania obiadowego sprawdzają się doskonale. Poza tym do ich przygotowania nie są potrzebne zaawansowane umiejętności kulinarne. Macie ochotę na niewielką modyfikację? Przygotujcie panierkę z wykorzystaniem maślanki. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz znacznie bardziej chrupiąca. Podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować danie w tej wersji.

Kotlety schabowe z maślanką - prosty przepis na pyszne danie

Składniki, których potrzebujecie to:

  • 2 szklanki maślanki;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 700 g schabu bez kości;
  • 2 średnie jajka;
  • 1/2 łyżeczki tymianku;
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku;
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej roślinny lub smalec do smażenia.

Kotlety schabowe z maślanką krok po kroku

Najpierw w plastry kroimy mięso. Każdy rozbijamy dość cienko tłuczkiem. Następnie obsypujemy je wymieszanymi przyprawami:

  • czosnkiem;
  • tymiankiem;
  • papryką;
  • pieprzem. 

Natomiast na drugi talerz wysypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Każdy kotlet obtaczamy w mące, a następnie wkładamy do maślanki z jajkiem. Zostawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy na patelni tłuszcz. Po upływie kilku minut kotlety obtaczamy ponownie w mące. Następnie smażymy na oleju z każdej strony na rumiano. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.