Mojito bezalkoholowe. Przepis Ani Starmach na szybki i orzeźwiający drink

Mojito to jeden z najpopularniejszych drinków. Można go zrobić również w wersji bez alkoholu, która jest równie smaczna i orzeźwiająca. Drink robi się szybko, a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Podrzucamy wam przepis Ani Starmach, która robi mojito bezalkoholowe w czterech ekspresowych krokach.

Więcej letnich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Mojito to drink, który pochodzi z Kuby. W wersji z alkoholem robi się go na bazie białego rumu. Ważnymi składnikami, bez których mojito nie może się obejść, są limonka oraz mięta. Drink ma słodko-kwaśny smak i doskonale orzeźwia w upalne dni. Jeśli chcecie przygotować go w bezalkoholowej odsłonie, nic nie stoi na przeszkodzie. W procesie przygotowywania wystarczy po prostu pominąć rum. Drink będzie smakował świetnie. Zobaczcie, jak robi go Anna Starmach. Przepis pochodzi z jej oficjalnej strony.

Zobacz wideo Sałatka ze szparagami

Mojito bezalkoholowe. Przepis Ani Starmach

Składniki:

  • pół limonki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 200 ml wody gazowanej*
  • 2 łyżki liści mięty
  • 3 łyżki kruszonego lodu

Proste drinki bezalkoholowe - krwawa Mary. Zdjęcie ilustracyjneProste drinki bezalkoholowe. Rozkoszuj się egzotycznymi smakami

Sposób przygotowania:

Drinki robi się ekspresowo. Umytą limonkę należy pokroić w ćwiartki i włożyć do szklanki. Następnie dodać cukier oraz miętę. Składniki ugniatamy łyżką lub moździerzem. Dosypujemy kruszony lód i zalewamy wszystko wodą gazowaną.

*Warto pamiętać, że w wersji bezalkoholowej dodaje się trochę więcej wody gazowanej, która ma zastąpić rum. W przepis na alkoholowe mojito jest 150 ml.

Mojito bezalkoholowe świetnie sprawdzi się na przykład podczas grilla ze znajomymi, kiedy nie chcesz lub nie możesz napić się mocniejszych trunków. Ponadto w wersji bez alkoholu można przygotować właściwie każdy drink. Takie napoje są proste do zrobienia (wystarczy naprawdę tylko kilka minut) i potrafią zaskoczyć swoim wyglądem i smakiem. Kluczem jest odpowiedni dobór składników i proporcji.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: